Johannes Dahlman, vd på Dahlmans, berättar att det är en konkurrensnackdel när man ständigt måste förhålla sig till större produktionskostnader än sina konkurrenter.
– Om vi tar vatten och avlopp som exempel. Vi betalar nästan tre gånger så mycket som exempelvis Andersson Tillman, konkurrenten som var här och försökte ta slaktdjur i somras, för en kubikmeter vatten. Samtidigt är den åländska elen 20-30 procent dyrare än den svenska och kostnaden för att bli av med slaktavfall femton gånger större.
I Mariehamn, där Dahlmans är baserade, är vatten- och avloppsavgiften sedan årsskiftet 4.52 euro per kubikmeter vatten och avlopp. Vattenavgiften är på 2.12 euro samt avloppsavgifterna på 2.40 euro, exklusive moms.
Fick avslag
Dahlmans och flera andra åländska företag har genom åren försökt få lättnader i sina vatten- och avloppssavgifter. Man har menat att det är orimligt att som industriföretag betala samma taxa som vanliga hushåll. Dahlmans senaste anhållan lämnades in 2015.
– Vi har varit i kontakt med både VA-verket och Lotsbroverket och framfört våra synpunkter. Problemet är inte bara att vatten och avlopp är billigare i Sverige. Våra konkurrenter får också så kallade industripaket som ger dem billigare produktionskostnader. Det är någonting liknande vi skulle vilja få till.
Men alla försök har varit förgäves. Från stadens håll har man konstaterat att samma avgifter gäller för alla eftersom produktionskostnaden för varje kubikmeter vatten är lika stor.
– Jag tycker det är oresonligt att en stor industri ska betala lika mycket som ett litet hushåll för sitt vatten. Det är tråkigt att vi inte kan ha några industrilösningar på Åland. Det skadar den åländska konkurrenskraften, säger Johannes Dahlman.
Oskäligt dyrt
Chipsen köper in sitt vatten direkt från kommunägda Ålands Vatten och betalar således ingen vattenavgift. Avloppsvattnet är däremot anslutet till det ledningsnät som har sin ändstation i Lotsbroverket i Mariehamn.
– När vi anslöt oss till det kommunala avloppsnätet visste vi att avloppsvattnet skulle bli dyrare, säger fabrikschefen Christer Söderström och konstaterar samtidigt att det vatten som köps in också är mycket dyrare än i till exempel Sverige.
Han berättar att man på Chipsen har ett eget reningsverk som renar vattnet innan det rinner ut i avloppsnätet.
– När vi anslöt oss var förhoppningen att vi skulle få sänkta taxor när vi kunde visa upp extra rent vatten. Om det finns en förhöjd taxa för extra smutsigt vatten borde det rimligen också finnas en lägre taxa för rent vatten. Men svaret från Lotsbroverket har varit att det inte fungerar så.
Avloppsvattenkostnaderna är oskäligt höga för Chipsen, menar han. Och precis som Dahlmans betalar man mer än 20 procent mer för elen än sina konkurrenter.
– De höga produktionskostnaderna kommer skada konkurrenskraften på Åland om inte någonting händer. I glesorter på svenska sidan är det precis dessa förmåner företagen får. Sänkta taxor för industrin. Om vi vill ha kvar arbetsplatserna på Åland behöver vi gemensamt hitta liknande lösningar för industrin på Åland.
Kevin Eriksson