Åländska studenten Anton Nilsson uppvaktade på torsdagen Sveriges högskoleminister Lars Leijonborg.
Anton Nilsson är orolig att det från och med 2010 blir svårare för ålänningar att börja studera vid svenska universitet och högskolor.
UTBILDNING Nittonåriga ålänningen Anton Nilsson studerar för tillfället andra terminen på ekonomiekandidatprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm. Det var efter en föreläsning under temat "Kunskap i globaliseringens tid" som Nilsson tog chansen att uppvakta högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.
-Under föreläsningen diskuterades hur studenter som går internationell linje på gymnasiet, så kallade IB-studenter, kommer att missgynnas av den kommande svenska högskolereformen. Detsamma kan komma att gälla ålänningar, säger AntonNilsson.
Situationen handlar om att åländska gymnasiebetyg från och med antagningen till höstterminen 2010 kan komma att placeras i antagningskategorin "utländska betyg".
Problemet bottnar i de nya antagningsregler som börjar gälla 2010 i och med den svenska högskolereformen. Som ett incitament att uppmuntra svenska gymnasieelever att läsa svårare kurser i gymnasiet har den svenska regeringen beslutat att införa så kallade meritpoäng i högskoleansökningar från och med 2010. I och med det blir det svårare att räkna om ett utländskt betyg till svenskt dito.
Litar på åländska politiker
Anton Nilsson har följt frågan sedan han själv började fundera på sin högskoleansökan. Han litar dock på att åländska politiker arbetar med saken:
-Jag vet att de arbetar för att lösa problemet men det känns ändå bra att ta tillfället i akt och göra någonting själv.
Minister Lars Leijonborg, fram till 2007 partiledare för folkpartiet som sitter på de två tunga utbildningsposterna i den svenska alliansregeringen, blev överraskad då han uppvaktades av en ålänning.
- Han sa att han är införstådd med situationen men inte kunde ge något svar eller löfte i dagsläget, säger Anton Nilsson.
Rektorn följer utvecklingen
Gyrid Högman som är rektor i Ålands Lyceum följer utvecklingen med spänning.
Hon berättar att Ålands landskapsregeringen har kontaktat det svenska utbildningsdepartementet med en skrivelse där man ber myndigheten överväga att fortsättningsvis räkna om åländska gymnasiebetyg till svenska via en omräkningsskala.
-Så har det gjorts sedan i början av 1990-talet då utlandskvoten togs bort, säger Högman.
Gyrid Högman poängterar dock att den eventuella förändringen endast rör en del av ansökningarna:
-För ålänningar som söker via det svenska högskoleprovet blir det ingen förändring, säger hon.
Men det är väldigt många som söker till Sverige med sina betyg?
Visst är det så.
Ålandstidningen