Det utsäde som använts för majsodling på Åland har odlats i Frankrike, och är garanterat fritt från GMO.
JORDBRUK Frågan om genmanipulerade grödor lyftes upp på bordet i veckan, då en protestlista med 2.988 namn mot GMO överlämnades till landskapsregeringen.
Samtidigt ställde riksdagsledamot Elisabeth Nauclér ett spörsmål till regeringen i Helsingfors om förekomsten av GMO-produkter i Finland.
I spörsmålet skriver hon att den första fodermajsen skördats på Åland och att utsädet enligt odlaren kommer från Mexiko, ett av de länder där genmodifierat utsäde används i stor utsträckning.
Inte GMO-majs
Det här fick växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh vid Ålands hushållningssällskap att reagera. Han betonar att majsen som odlats på Åland har franskt ursprung.
Sorten heter MAS 09.A och är förädlad av företaget Maisadour Semencec, som marknadsför över 200 sorter i 35 länder. Fem av dessa är genetiskt modifierade, men MAS 09.A är inte en av dem.
- Företaget garanterar att inblandning av GMO inte sker i de tradítionellt förädlade sorterna, säger Regårdh.
Under hela kedjan av produktionen av utsädet tas prover för att upptäcka eventuell inblandning av GMO.
- Om spår av GMO upptäcks förstörs partiet eller så marknadsförs det på en marknad som accepterar GMO.
Bra fodermedel
Joachim Regårdh är mån om att korrekt information ges mot bakgrund av årets odlingsförsök på tre olika skiften i landskapet.
- Om utvärderingen visar att majs kan odlas här med framgång innebär det ökad konkurrenskraft för åländska mjölk- och köttproducenter.
Om däremot åländska kor skulle äta genmanipulerat majsfoder skulle det negativt påverka marknaden för åländska kött- och mjölkprodukter.
Majs är ett vanligt och erkänt bra fodermedel för nötkreatur, som ger god totalekonomi i både odling och kreatursskötsel.
Ålandstidningen