Namnet Stockholm 50+ syftar till att det gått 50 år sedan den första miljökonferensen i FN:s regi ordnades.
Utvecklingsminister Alfons Röblom beskriver det som spännande att vara på plats. Hans deltagande inleddes redan på onsdagskvällen genom ett förmöte där han tillsammans med övriga nordiska miljö- och klimatministrar hade en dialog med nordiska ungdomar.
– Det var en sorts speeddejting, kan man säga. Vi politiker satt vid varsitt bord och så kom grupper med ungdomar fram och framförde synpunkter och ställde frågor. Det märktes att frågor som klimatet och den biologiska mångfalden är frågor som engagerar ungdomar, säger han.
Han fick möjligheten att hålla ett anförande under klimatmötet.
– Några dagar före konferensen fick jag frågan från Regions4, en organisation som samlar subnationella områden, städer, regioner och självstyrda regioner i ett nätverk för hållbar utveckling, där Åland är medlem. De bad mig att hålla tal för deras räkning. Det kändes väldigt ärofullt att få representera så många områden och människor.
Viktigt effekt
Vad sa du i talet?
– Det kändes bra att få hålla talet just för städer, kommuner och regioner, eftersom det är där mycket av visionerna som bestäms på sådana här möten ska förverkligas. Så under mina tre minuter i talarstolen påminde jag om att det är viktigt med internationella, globala överenskommelser, men att det också är viktigt att städer och regioner är med och förverkligar målen.
Stockholm +50 har fått kritik för att det är en konferens där inga stora överenskommelser blir verklighet, utan att det bara är snack. En av de som kritiserat mötet är klimataktivisten Greta Thunberg som bojkottar Stockholm +50. Hur påverkar det mötet?
– Personligen förstår jag varför man tycker att det bara är snack, jag upplevde det själv när den ena efter den andra gick upp i talarstolen och sa att ”vi måste göra mer”. Det blir väldigt diffust. Där har Greta och hennes rörelse en viktig funktion som blåslampa.
– Men jag tycker att även om det är diffust och blahaigt så ser jag en viktig effekt av att folk träffas och samtala, kanske främst efter pandemin. Det finns ett värde i det som inte ska underskattas.
Fossila bränslen
Lagtingsledamot Simon Holmström representerade, tillsammans med den finländske riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen, Nordiska rådet under Stockholm 50+. Ålänningen fungerade som moderator för en paneldiskussion om fossilt bränsle under konferensens förmöte.
– Det är väldigt sällan FN-möten alls nämnt fossila bränslen. I stället har man snöat in på tekniska detaljer om exempelvis reduktionsmål och klimatbokföring. Det är inte en dag för sent att prata om elefanten i rummet, säger Simon Holmström i ett pressmeddelande.
Dagen efter att konferensen avslutat, träffade han Inger Andersen, direktör för FN:s miljöprogram UNEP.
– Hon var glad för att fossila bränslen nämndes för första gången i sluttexten, vilket är en stor milstolpe, säger han.