Det råder bråda dagar på Ålandskontoret i Helsingfors. Där sitter informationssekreterare Britt-Inger Wahe och byråsekreterare Maija Nunez som spindlar i nätet när nya kontakter knyts mellan landskapets politiker och riksdagsgrupperna i Finland.
POLITIK En ny riksdag och sannolikt nya partier i regeringen innebär extra mycket arbete på Ålandskontoret i Helsingfors. Härifrån bokas de flesta möten mellan åländska politiker och tjänstemän å ena sidan och finländska politiker och tjänstemän å andra sidan. I dagarna har det gällt att knyta en snabb kontakt mellan landskapsregeringen och riksdagsgrupperna inför regeringsförhandlingarna.
Hur har ni blivit bemötta?
-Förhållandevis bra. Partierna har en jättetight tidtabell just nu men Åland i allmänhet har bemötts väldigt positivt av alla partier, svarar Britt-Inger Wahe.
-Det var bara Sannfinländarnas partiledare Timo Soini som träffade lantrådet lite kort. Men det är begripligt, han är den mest upptagna och det är många som sliter i honom. Det underlättar heller inte att partiets gruppsekreterare blev invald i riksdagen.
Kontakter viktiga
Har ni några trick när det kommer till att ordna möten under pressade tidpunkter?
-Tricket är att vara pålitlig, ordningsam och ge information och hjälp när de behöver också. Och det är ofta, säger Britt-Inger Wahe.
-Tricket heter Britt-Inger Wahe, skulle jag säga, säger Maija Nunez och buffar kollegan lätt i sidan.
-Hon har varit här så många år nu och har så många goda kontakter, fortsätter hon.
Britt-Inger Wahe har faktiskt jobbat för Åland i Helsingfors sedan 1984. Maija Nunez kom 2002.
Bjuder in riksdagsgrupper
Britt-Inger Wahe jobbar 80 procent för landskapet och lagtinget och 20 procent för riksdagsledamoten.
När den nya regeringen utses börjar genast jobbet med att försöka få ministrarna att gästa Åland. Innan dess ska Ålandskontoret assistera Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér när hon bjuder in de olika riksdagsgrupperna för att informera om Åland.
-Det är ett bra koncept. Ofta får vi reaktionen att "det där visste vi inte". Ett vanligt missförstånd är att Åland är ett slutet samhälle som ingen får flytta till. De blir överraskade när vi berättar att Åland är ett öppet samhälle med många inflyttare, säger Britt-Inger Wahe.
Tone Nordling