Gifta åländska paret Sven-Erik och Kerstin Gustavsson, bägge två över 70 år och därmed i riskgruppen för Covid-19, sitter fast i sin husbil på en camping i Spanien.
– Vi får ju inte komma hem, det här är ett brott mot mänskliga rättigheter, säger de.
När Ålandstidningen får kontakt med paret befinner de sig på ett campingområde i Murciaprovinsen på spanska sydkusten. Där har de tillbringat de senaste sex månaderna, men nu vill de väldigt gärna hem till Åland.
– Vi har bevisat för myndigheterna här att vi är finländska medborgare och att vi vill hem till Åland.
Paret kan få ett intyg från campingplatsen, ett intyg som underlättar för resan genom Europa, men skulle de ta sig ända till Sverige för att ta färjan hem, är det stopp och belägg som gäller.
– I våra kontakter med gränsbevakningen har vi fått rådet att antingen ställa husbilen vid Arlanda för att flyga hem, eller köra 2.000 kilometer extra genom Sverige för att korsa gränsen i Haparanda. Det är ju helt galet, säger Sven-Erik Gustavsson.
”Inkonsekventa regler”
Att ställa sin husbil vid Arlanda kommer inte på tal, enligt paret. Det skulle innebära enorma parkeringskostnader och risker för fordonets väl och ve..
Nu vädjar det åländska paret till myndigheterna om att visa medmänsklighet i en svår stund.
– Vi vill ju bara hem.
Spanien och de länder ni måste passera under resan har ju noterats för många fall av Covid-19, är ni oroliga för att smittas?
– Här på campingen har vi ju suttit i karantän i snart sex veckor, vi får bara gå till affären eller apoteket, och då alltid bara en i taget, aldrig båda två på en gång. Men spanjorer är spanjorer, de har lite svårt att ta till sig myndigheters anvisningar ibland, säger Sven-Erik Gustavsson.
Att beslutet om ett stopp för persontrafiken till Åland togs med så kort framförhållning, är något som förvånar paret.
– Hade vi fått veta det någon vecka i förväg så hade vi ju hunnit planera hemresan, men nu är det i det närmaste omöjligt.
Reglerna är, menar de, inkonsekventa när man tillåts flyga till Åland, eller ta sig över gränsen i norr.
– Jag kan inte förstå hur man tänker i den här frågan, ska vi tvingas köra genom ett snöigt Nordsverige med bara sommardäck för att ta oss hem?
Fått lägenhet på Åland
Paret tillbringar normalt sex månader per år i Spanien, detta eftersom Kerstin Gustavssons reumatism och artros mår bra av värmen.
Nu har de beviljats en lägenhet i Hammarland, men inte sett den i verkligheten.
– Jag har ju bott på Åland i 77 år! Det är direkt horribelt att vi inte tillåts komma hem på ett någorlunda hållbart och smidigt sätt. Och vi är beredda på ytterligare två veckors karantän bara vi slipper hem, vi är laglydiga människor.
Sven-Erik Gustavsson tycker det är konstigt att man kan stänga in ett antal människor på ett flygplans lilla yta, men inte tillåta två äldre som tillbringar sin tid i husbilen, att ta färjan hem. Vi känner oss kränkta och diskriminerade, nästan landsförvisade, säger han uppgivet.
Hur länge stannar ni på Åland om ni lyckas ta er hem?
– Då kommer vi för att bosätta oss i lägenheten, vi har åkt till Spanien i nio år i rad nu men i höst åker vi inte. Nu blir vi nog hemma tills allt är över och tills det är säkert att resa igen – om vi alls tar oss hem till Åland.
Peter Pussinen