Vid Ålands vatten Ab renas dricksvatten genom bland annat ozonfilter. En gång i månaden tar man emot transporter av så kallade fällningskemikalier. Från Sverige tar man normalt emot aluminiumsulfat som används för att skilja humus och oorganiska partiklar från vattnet.
– Vi bor på en ö och det tog vi i beaktande redan när anläggningen byggdes. Därför har vi alltid mer material på lager än vi behöver, men kemikalietransporten behövs, säger vd Christian Nordas.
Eftersom verksamheten vid Ålands vatten är viktig, har transporterna genom åren varit prioriterade. Så också nu, enligt Christian Nordas. Därför är han också övertygad om att man också denna gång lyckas få hit kemikalierna.
– På något sätt kommer detta lyckas, säger han.
Så era vattenanvändare kan känna sig trygga?
– Absolut, det går till och med åt mer vatten än normalt just nu. Jag antar att det beror på att alla tvättar sig extra noggrant.
Utgår från plan C
Ett desto svårare problem har Robert Nylund, vd vid Ålands renhållning Ab. Den stora merparten av brännbart material går i normala fall till Uppsala i Sverige. Det går även att skicka till Finland, men då till en större kostnad.
Problemet just nu är att Fjärdvägen står för en stor del av livsmedelstransporterna för tillfället. Man kan inte med säkerhet säga huruvida de har kapacitet för renhållningens bilar.
– Och på Finnlines vill man ha dylika transporter uppe på väderdäck, men det finns ingen ramp för det i Långnäs, säger Robert Nylund.
Vad gör ni då med soporna?
– Vi har viss kapacitet att mellanlagra själv, men det håller inte ända till den 14 april.
Nästa vecka måste problemet få en lösning och det hoppas Robert Nylund nu på.
– Det lät så på landskapsregeringens senaste presskonferens, säger han.
Finns det en plan B?
– Jag vill nästan kalla det plan C i så fall. Och det är att lagra soporna på någon form av hög och täcka in med presenningar. Men det är något man ogärna gör om det inte krisar riktigt ordentligt.
Du hänvisar till presskonferensen, har man inte haft direktkontakt med er från LR?
– De har täta kontakter med Transmars trafikledning (Transmar och Renhållningen är fusionerade bolag, reds.anm). Ingen har kunnat förbereda sig för det här scenariet så det är bara att jobba vidare enligt förutsättningarna. Jag tror och hoppas på en lösning snart.
Rederi vill bidra
För att efterhöra en lösning på varuflödet västerut, frågade Ålandstidningen Eckerölinjens vd, Björn Blomqvist, huruvida man har fört diskussioner med landskapsregeringen i ämnet eller inte.
– Det jag kan säga är att vi, som säkerligen alla andra operatörer, har fått vissa förfrågningar från landskapsregeringen.
Vilka frågor då?
– Frågor som gäller hur vi trafikerar och hur vi eventuellt kan trafikera under olika förutsättningar. Vi har fört konstruktiva diskussioner kring saken helt enkelt.
Har ni kommit överens om något?
– Nej, det har vi inte.
Kommer ni att komma överens?
– Det vet jag inte.
Hoppas du på en överenskommelse?
– Vi ser ju gärna att våra fartyg är i trafik och vi bidrar gärna till att lösa situationen om vi kan.
Ålandstidningen har sökt Niklas Karlman vid landskapets infrastrukturavdelning för en kommentar.
Peter Pussinen