Bytet av papper gjordes i och med att Ålandstidningen hade möjlighet byta leverantör. Under slutet av år 2020 har tidningen provkört olika papper från olika leverantörer, men från och med i år är det nya pappret i full produktion så snart det gamla tar slut.
– I och med att vi hade möjlighet att byta leverantör såg vi över alternativen för att bli så miljövänliga det bara går, säger Daniel Dahlén.
I valet av ny leverantör har man lagt mycket arbete på att begära information kring industriernas processer, bland annat hur de jobbar med miljöcertifiering.
Brist på returpapper
Det nya pappret består av 50 procent återvunnet papper, förklarar Michael Terry, vd för Tidningstryckarna.
– Det är inte så dramatiskt, vi har haft det här pappret i dagsproduktionen som stickprov utan att någon vetat om det. Det kommer nog inte att märkas att vi byter, säger han.
För de anställda på tryckeriet märks det inte heller någon skillnad, annat än att de behövt ändra lite i färginställningarna.
Något som kan komma att påverka tryckeriet i framtiden är bristen på returpapper.
– Tillgången på återvunnet papper minskar, så vi får se hur stor del av pappret som består av återvunnen fiber i längre fram. Det är något vi får ta ställning till senare. Trenden går mot mindre pappersanvändning och mer digitalt, men vi har en stark upplaga på båda lokaltidningarna på Åland, säger han.
– Vi hade gärna valt ett papper med ännu högre återvinningsgrad, men det råder returpappersbrist just nu, så det gick helt enkelt inte, säger Daniel Dahlén.
Tror du att det är en konkurrensfördel att ha ett miljötänk som företag?
– Jag tror att miljötänk är mer än en hygienfaktor som det bara är trevligt att skylta med. Vårt avtryck på jorden är något vi måste tänka över som bolag.
Hur jobbar bolaget i övrigt med miljöfrågor?
– Det är något vi ser över hela tiden, framför allt energiförsörjningen till byggnaderna och industrin. Vi har valt att övergå till helt grön el och att klimatkompensera för den el vi förbrukar. Vi måste kontinuerligt se på hur vi kan bli mer hållbara.