Vård- och boendecentret Oasen hade 2021 en ”alarmerande hög sjukfrånvaro”, skriver Stefan Simonsen i kommunalförbundets verksamhetsberättelse för fjolåret. Redan 2020 var den totala sjukfrånvaron 9,3 procent, förra året steg den till 10,8 procent.
”Då flera arbetstagare av olika skäl sagt upp sig, finns det skäl för oro. Svårigheterna att få tag på vikarier och inhoppare kommer sannolikt att bli större, vilket i ett krisläge kan leda till att Oasen är tvunget att minska på vårdplatser och i värsta fall stänga hela avdelningar”, står det vidare i verksamhetsberättelsen.
I sammanfattningen konstateras också att situationen ledde till att ”klientsäkerheten försämrades”.
I onsdags hade Oasen ett utvidgat ledningsgruppsmöte där man diskuterade problemen och slog fast att personalfrågan är högprioriterad.
Vad beror den höga sjukfrånvaron på?
– Vi har en hög lågtröskelfrånvaro (till exempel milda symtom och frånvaro i väntan på svar på covidtest reds. anm), det gör att sjukfrånvaron är extremt hög. Överlag har vården haft det tyngre under pandemin. Folk har jobbat till bristningsgränsen, det har också föranlett längre sjukskrivningar, säger Stefan Simonsen.
Ond spiral
Samtidigt som vårdbranschen tappar folk som söker sig till andra branscher blir det allt svårare att rekrytera behörig personal, både ordinarie och vikarier.
– Om tillräckligt många är sjukskrivna på hela Åland så tar vikarierna slut, vilket betyder att de som är på jobb blir ännu tröttare, säger Stefan Simonsen.
Styrelsen har diskuterat ett ökat samarbete med andra kommunala aktörer, och att göra påverkansarbete för att öka mängden studerande som studerar till vårdyrken.
– Arbetet måste göras mer attraktivt. I mångt och mycket är det en trivselfråga. Att man har ett bra arbetslag, en bra ledare och att det finns inhoppare som kan täcka upp frånvaro. Allt hänger ihop, om man har tillräckligt mycket personal, och personal som trivs, är den friskare och mer på jobb.
Agerar
Det finns också andra faktorer som spelar in: mängden multisjuka äldre ökar, samtidigt måste den kommunala verksamheten förhålla sig till sparkrav och tajta budgetar.
Oasen inleder under 2022 ett grundarbete med temat coachning, trevnad och arbetsgemenskap.
– För att komma vidare vill vi för det första slippa coronan, som har ställt till det väldigt mycket. För det andra vill vi ha en personalpolicy där alla trivs och inte behöver slita ut sig. Vi har mycket gott på Oasen, och väldigt bra personal. Tyvärr hjälper inte det om den är sjukskriven, säger säger Stefan Simonsen.