Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) offentliggjorde en rapport efter en granskning av verksamheten på äldreboendet Trobergshemmet i Mariehamn på tisdagen, vilket Ålandstidningen har rapporterat om.
I rapporten pekar ÅMHM på flera brister. Man konstaterar att den dåvarande äldreomsorgschefen kände till personalens oro över att boendets underbemanning kunde äventyra vårdkvaliteten. Facket TCÅ har dessutom tagit kontakt med ÅMHM kring att det inte har funnits någon tydlig process för hur man som anställd anmäler missförhållanden. Ytterligare ett påpekande är att personer med närvårdarexamen har skött administrativa uppgifter, något som de inte har behörighet att göra.
ÅMHM uppmärksamgör dessutom Trobergshemmet på att man ska ha en egenkontrollplan som ska omfatta rutiner för personalens anmälningsskyldighet.
”Som en kalldusch”
Evelina Grandell Rosenlund, äldreomsorgschef i Mariehamn, är mycket kritisk till rapporten och hur ÅMHM har genomfört den. Enligt henne kom den som ytterligare svar på en tidigare rapport som gjordes i våras. I oktober i år skickades en blankett ut till flera kommuner och äldreboendet Oasen med frågor om arbetet med att ta fram en egenkontrollplan.
– Svaret på rapporten ger en väldigt speciell bild av det jag blev tillfrågad egentligen. Det ger inte en helhetsbild av det kvalitetsarbete som påbörjats, hur vi ligger till i dag och vad som redan är åtgärdat, säger hon.
Den granskning ÅMHM hänvisar till i sin rapport gjordes i våras innan hon tillträdde som äldreomsorgschef och tjänsten var tillsatt av en vikarie. För ”någon månad sedan” fick dock Evelina Grandell Rosenlund frågor skickade till sig om egenkontrollplanen.
– Jag svarade väldigt tydligt hur vi har planerat vårt upplägg, hur vi kommer att genomföra det och att vi ska vara klara i år.
ÅMHM:s rapport river upp gamla sår, menar hon.
– De som påverkas mest och väldigt negativt är vår personal. Vi har tydliga planer och har haft en jättebra kommunikation sedan jag började i juli. Vi har hela tiden haft en dialog och är i ett förändringsarbete. Vi vet precis vilka mål vi har och hur vi ska lägga upp det.
– Och så kommer det här nu. Det är klart att vi inte kan göra underverk på några månader. Förändringsarbete är alltid pågående. Jag vill inte ta på mig skuld för saker som hände före min tid, jag vill blicka framåt. Nu kom det här som en kalldusch över hela Trobergshemmet. Det känns riktigt orättvist. Det är ett svar på den vikarierande äldreomsorgschefens svar i våras, men framställs utan hänsyn till det som redan är gjort, säger hon.
Gemensamma rutiner
Kände du till de tidigare bristerna när du började som äldreomsorgschef?
– Det gjorde jag, och jag tar det självklart på högsta allvar. Jag är väldigt intresserad av vad som har hänt och mån om att vår personal har en bra arbetsmiljö. Jag har lagt väldigt stort fokus på personalfrågor.
Den underbemanning som äventyrar vårdkvaliteten som nämns i rapporten, är det något ni har kommit till rätta med?
– Enligt den vikarierande chefens svar har personaldimensioneringen motsvarat kraven. Det kan förekomma att vi inte får tag på vikarier när vi behöver, men det är inte vår mening. Det är två helt olika saker – vi bemannar om vi kan.
Förekommer det fortfarande att personal utför arbetsuppgifter de inte har behörighet till med sin utbildning?
– Jag tror faktiskt inte riktigt att det har förekommit. Det har jag tagit reda på i dag. Föreståndarna misstänker att de administrativa uppgifter som närvårdare har utfört kan ha handlat om att ringa in vikarier. Självklart kan vem som helst göra det, man behöver inte högskoleutbildning till det.
Staden har ett nytt system för avvikelserapportering och all personal kan göra orosanmälningar, säger hon.
Känner all personal till hur man anmäler missförhållanden och att man har en plikt som anställd att anmäla misstänkta missförhållanden?
– Ja. Det har jag delegerat som en uppgift till föreståndarna och omvårdnadsledarna. Det finns en blankett och alla ska veta var den finns. Vi jobbar väldigt mycket med processer och gemensamma rutiner.
”Saknas fakta”
Rapporten innehåller flera felaktigheter, menar Evelina Grandell Rosenlund.
– Man använder ordet ”äldreomsorgschef” flera gånger, men vi har varit tre under året. Nu vet man inte vilken tidsperiod ÅMHM pratar om, det blir jätterörigt.
Hon har ”väldigt svårt” för rapporten, säger hon. Den går inte att överklaga.
Hur kommer ni att följa upp den?
– Jag kan inte göra mer än att se till att fortsätta med vår egen plan. Den är snart klar.
Kommer du att framföra din kritik mot rapporten till ÅMHM?
– Jag funderar på det. Jag har pratat med stadsdirektören om det och hon har ingenting emot att jag gör det.
Enligt henne baserades ÅMHM:s kritik tidigare på bland annat tidningsartiklar, något som gör henne fundersam.
– Jag har själv haft ansvar för verksamhetsuppföljningar och det var inte så här det gjordes. Det fanns inte plats för åsikter eller ensidiga slutsatser, utan fakta. Det är det jag är ute efter, det ska vara faktabaserat när det är så pass tunga rapporter.