Det rika fågellivet i naturskyddsområdet kan påverkas då vindkraftverk, i flera fall, har bevisats ha kraftiga, negativa effekter, på framför allt fågellivet. Så skrev landskapsregeringen och ansvariga ministern Alfons Röblom i beslutet att lämna in besvär mot vindmöllan på Simskäla, Vårdö.
– Men jag anser nu att det var en olycklig formulering. Vindkraftverk innebär inte, per automatik, ett stort hot mot fågellivet, säger han.
Han poängterar att LR:s besvär inte var riktat mot projektet som sådant.
– Det var Vårdö kommuns felaktiga beslut som var orsaken till LR:s besvär. Miljöbyrån borde har hörts redan innan beslutet fattades. Det gjorde man inte, i stället villkorade man bygglovsbeslutet på ett felaktigt sätt.
I gårdagens Ålandstidningen uttryckte företagaren Mikael Lundell sin förvåning över att EU-kommissionen kopplades in i fallet – och att det gjordes först när processen redan hade pågått en längre tid.
Varför blev det på det viset?
– Just den biten är något jag kommer att följa upp väldigt noggrant. Det är mycket viktigt att LR inte upplevs som en flaskhals. Vi måste ha ett bra tempo på ärendehanteringen, och hålla en god dialog med aktörer som är i kontakt med oss. Den delen ska jag följa upp.
Obligatoriskt med EU-utlåtande
Alfons Röblom menar att EU-kommissionens utlåtande, enligt naturvårdslagen, måste inhämtas när det rör sig om bebyggelse i närheten av exempelvis örnbon.
Men havsörnsstammen på Åland är ju väldigt livskraftig, det har till och med talats om en eventuell skyddsjakt av örn i framtiden. Varför används det som en motivering i besvärsförbudet?
– Det står helt klart att vi ser mycket mer örn nu än för ett antal år sedan. Detta till trots åtnjuter örnen en hög skyddsstatus i EU, och till följd av det hör det till reglementet att vi måste hantera frågor som rör örn på ett visst sätt.
Mikael Lundell säger att hans företag, Stormskärs växthus Ab, skulle kunna öka nettoförsäljningen med uppemot 200.000 euro per år om vindkraftverket hade byggts.
Hur ser du på att ett företag i glesbygden tappar livskraft till följd av ditt och LR:s agerande?
– Om LR gör fel, måste vi naturligtvis ta ansvar för det, men i det här fallet ska vi komma ihåg att grunden till besvären var ett felaktigt beslut i Vårdö kommun. Nu gör vi så gott vi kan för att så snabbt som möjligt komma med ett utlåtande från LR, så att Vårdö kan föra projektet vidare.
Vad kan ni, inom LR, göra för att den här typen av ärenden ska gå smidigare framöver?
– Det är beklagligt när det strular till sig som det har gjort i det här fallet, och där kan både vi och kommunerna se över våra rutiner. Det får inte ta en orimligt lång tid att få ett beslut.
Du är ju, i vanliga fall, en stor förespråkare för fossilfria alternativ. Känner du själv att ditt agerande i den här frågan har varit inkonsekvent?
– Nej, verkligen inte. Jag brinner otroligt mycket för förnybar energi. I det här fallet är det hanteringen som i grunden har gått snett. Även om det var ett förvaltningstekniskt beslut, var det jag som minister som satte namnet under beslutet. På så vis kan jag förstå om det uppfattas som inkonsekvent.