En dag i mitten av juli var Mariehamnsfamiljen Hagström på Lilla holmen tillsammans med några vänner från Sverige. Alice Hagström letade snäckor i vattenbrynet med sin syster och sina vänner när hon plötsligt fick syn på något i strandkanten.
– Det såg inte ut som en snäcka eller en sten, så jag tog upp det och tittade på det.
I Alice Hagströms hand låg ett mynt, men inte ett som kan användas i butikerna i dag. Myntet är nämligen präglat med texten ”Reichspfennig”. På myntets baksida finns en kännspak örn. Det Alice Hagström hittade var helt enkelt – och ganska oväntat – ett tyskt mynt från andra världskriget.
Finns en skada
Hennes pappa Johan Hagström rapporterade in fyndet till landskapsregeringens kulturavdelning och fick också ett svar därifrån.
Bild
Antikvariens teori var att myntet tappades av någon på Lilla holmen just vid tiden för andra världskriget, och att det sedan dess har legat begravt i sanden eller på bottnen.
Johan Hagström konstaterar att det förstås kan vara en möjlighet. En annan förklaring är att myntet kommit till platsen med sandmassor som använts för att fylla på stranden.
Reichspfennig
• Mynten fanns i olika valörer, från 1 till 50 pfennig. De tillverkades i olika metaller, som brons, zink eller aluminium.
• Zinkmynten präglades av Nazityskland mellan åren 1940 och 1945 och ersatte då den tidigare bronsversionen.
Myntet är skadat, det hade nämligen en påväxt i form av en havstulpan när Alice Hagström hittade det.
– Men man kan se örnen och svastikan, konstaterar Johan Hagström.
Eftersom myntet inte kommer från en specifik kontext, och därför saknar ett historiskt sammanhang, har Alice Hagström fått behålla det.