På tio år har de anmälda brotten blivit avsevärt fler. Bakom siffrorna finns många tänkbara delförklaringar enligt kriminalkommissarie Olof Lindqvist. Men han tror inte att kriminaliteten har ökat.
Ordet brottslighet kan betyda mycket. Det kan vara när någon "lånar" en cykel på väg hem från krogen eller kör för fort -mindre överträdelser i vardagen som inträffar på grund av obetänksamhet, eller bristande omdöme under alkoholpåverkan.
Men inom samma ord ryms handlingar som skadar andra fysiskt och psykiskt. Det är tunga handlingar som sexuella övergrepp eller grov misshandel.
Ålandstidningen har med hjälp av polisens statistik kartlagt brottsåret 2007. Då anmäldes över 3.500 brott på Åland vilket är en ökning med drygt 600 på tio år.
Olof Lindqvist, har vi mer kriminalitet i samhället i dag?
-Det beror på vad man menar med kriminalitet, brottsligheten tycks ha ökat bland allmänheten i stort, men kriminella står inte bakom fler brott.
För några brottskategorier gäller ändå att det är en mindre krets som står bakom huvuddelen av brotten. Det handlar exempelvis om stöld, inbrott och narkotikabrott.
-Undantag kan vara stöld eller brukande av narkotika ombord på en färja, då är det oftast olika gärningsmän varje gång.
Nya brottskategorier bidrar
Den största delen av ökningen tillskrivs nya brottsrubriceringar och arbetsmetoder inom polisen. Saker som inte anmäldes för tio år sedan anmäls sedan några år tillbaka och får staplarna med anmälningar att stiga.
Exempelvis hot och kränkningar via mobiltelefon har blivit vanliga. Även kränkningar på samtalsforum på internet har bidragit till det ökande antalet anmälningar.
Polisen genomför också fler trafikkontroller och får på så sätt fast fler fortkörare och rattfyllerister. 1997 rapporterade polisen om 107 fall av rattfylleri, 2007 var det 181. Motsvarande siffror för grovt rattfylleri är 42 fall 1997 och 85 fall tio år senare.
Fler våldsbrott
En mer oroväckande utveckling i statistiken är att anmälda brott mot liv och hälsa blir fler.
Är det mer våld i samhället i dag än tidigare?
-Vi ser en ökning bland anmälningar om misshandel, och jag tror att det hänger samman med alkoholkonsumtionen i samhället. Den vanligaste typen av våldsbrott begås av vanliga människor som har druckit för mycket och pucklar på varandra.
Det vanligaste offret för en anmäld misshandel är en man, men i 45 procent misshandelsfallen förra året var en kvinna offer. Sedan 2005 är det en betydande procentuell ökning.
Fortfarande är det till övervägande del män som misshandlar, men en tendens som har noterats sedan 2002 är att fler kvinnor tar till våld. Förra året anmäldes 186 fall av misshandel. I 32 av de fallen var förövaren en kvinna.
-Vad det beror på vet vi inte riktigt. Men vi vet att utvecklingen går mot att kvinnor tar efter mäns alkoholbeteende och dricker mer på kortare tid. Så alkoholkonsumtion är en tänkbar förklaring även här, säger han.
En annan möjlig orsak är enligt Olof Lindqvist att det under de senaste åren har börjat uppmärksammas att det även finns kvinnor som misshandlar sin partner. När tabut kring frågan lättas blir också tröskeln till en anmälan lägre.
Samhällets krav påverkar
Egendomsbrott är den största brottskategorin på Åland. På tio år har stölderna minskat men snatterierna ökat.
-Bakom de här brotten finns både människor som är i behov av pengar, människor som lockas av stundens ingivelse och personer som är kleptomaner, förklarar Olof Lindqvist.
Vid sidan av de uppräknade förklaringarna bakom de ökande anmälningarna ser Olof Lindqvist sociala orsaker.
- Barn och unga har orimligt höga krav på sig att prestera i skolan, det kan vara en orsak till att de har det jobbigt. Arbetslivet kräver också mer effektivitet av individen än vad många klarar av. Att vi lever i en allt mer stressig värld leder till att det är fler som inte orkar med och hamnar vid sidan av.
-Det kan vara en förklaring till att vi dricker mer. Det blir ett sätt att fly ifrån tillvaron och kraven och slappna av.
"Åland en normal region"
Hur placerar sig brottsligheten på Åland i jämförelse med andra regioner?
-Åland ser ut ungefär som andra regioner. Men kryssningstrafiken och brotten ombord gör att vi är något överrepresenterade vad gäller anmälningar om misshandel och sexualbrott. Men de flesta brott sker ändå på land.
-En skillnad mot storstäderna är att vi inte har någon organiserad brottslighet här.
Anledningen till att den typen av brottslighet koncentreras i storstäder är att mer pengar finns i omlopp.
-Grova brott sker också på Åland, men men ingenting tyder på att vi har någon grov organiserad kriminalitet här än så länge, tack och lov.
Tone Nordling