För drygt ett år sedan bröt 6-åriga Amanda Carlsson vänster arm efter ett fall från en klätterställning på dagis.
Nyligen föll hon från samma klätterställning - med en bruten högerarm som följd.
MARIEHAMN Amanda Carlsson har två gånger på drygt ett år fallit från klätterställningen på sitt daghem Nyängen i Mariehamn. Båda gångerna med en bruten arm som följd. Den senaste gången, för en dryg vecka sedan, bröt hon båda benen i höger arm.
-Hon fick sövas ner så att benen kunde rättas till, säger Amandas pappa Petri Carlsson.
Han vill berätta om olyckorna eftersom han upptäckt att de europeiska säkerhetsbestämmelserna för klätterställningar inte är anpassade till klimat där marken fryser på vintern. Redan efter den första olyckan började han ta reda på vad som gäller.
-Jag satte mig in i det eftersom jag kände mig osäker på om det verkligen fanns tillräckligt med fjädrande underlag under klätterställningen i förhållande till höjden, säger Petri Carlsson.
"Det blir stenhårt"
Klätterställningen som Amanda föll från är en sådan där man går armgång. Den var cirka två meter hög ända fram till i tisdags.
-Jag har inte nått upp till den när jag stått under den och räckt upp armarna, säger Petri Carlsson.
I tisdags var dock Tekniska verken där och sänkte ställningen på begäran av daghemspersonalen.
-Personalen har varit jättebra. De tog tag i det här direkt och införde klättringsförbud för barnen. Sedan kontaktade de Tekniska verken och fick klätterställningen sänkt, säger Petri Carlsson.
Han tycker att det är viktigt att säkerheten är bra på daghemmens gårdar. Klätterställningen på Nyängen är godkänd och helt i enlighet med standarden för höjder och underlag.
-Men föreskrifterna beaktar inte väderförhållanden. Fryser det i underlaget blir det stenhårt och det bör man ta hänsyn till, säger Petri Carlsson.
Petri Carlsson skulle gärna se en instruktion som anpassats för åländska klimatförhållanden.
-För att förbättra säkerheten kan man minska fallhöjden och ta hänsyn till att underlaget fryser. Man kanske bör fundera på om det är verkligen är nödvändigt att barn klättrar ovanför en vuxen persons huvudhöjd när underlaget är fruset. Barn behöver klättra, men kanske inte över två meter upp, säger Petri Carlsson.
Sänker om daghemmet vill
Byggmästare Patrik Eriksson vid Tekniska verken i Mariehamns stad beklagar att olyckan skedde.
-Det är hemskt tråkigt.
Han berättar att klätterställningen är godkänd, men att man nu sänkt den eftersom Nyängens personal ville det. Dessutom tillfrågades Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) om den nya, lägre höjden var tillåten.
Det har hittills inte varit aktuellt att sänka liknande klätterställningar på andra daghem och skolor. Patrik Eriksson tycker att det bästa är om skol- och daghemspersonalen själva får ta ställning till om det verkar vara nödvändigt.
-Vill de ha dem sänkta så gör vi det naturligtvis, så länge allt är godkänt.
Tekniska verken granskar alla lekplatser som man ansvarar för var tredje månad.
-Det görs upp protokoll som skickas till daghemmen och skolorna, säger Patrik Eriksson.
Förutom dessa regelbundna översyner vidtas åtgärder om personalen hör av sig om något problem.
-Vi fyller till exempel på med bark om de ringer och säger att det börjar bli lite.
Anna Jakobsson