Det här blir tredje husbygget för makarna Ölund i Bamböle, Finström. De vill flytta till ett mindre hus, och har därför köpt den gamla andelshandeln i Bjärström. Nyligen fick de tillstånd av kommunen att riva byggnaden. Arbetet ska Jan Ölund göra själv.
– Jag plockar det tomt och tar vara på stocken. Om någon stock är dålig tillverkar jag en ny, säger han.
Han räknar med att kunna återanvända 90 procent av stocken.
– Först plockar jag för hand, så mycket jag kan bära. Sedan tar jag dit lastbil med kran och plockar stock för stock.
Stockarna märks när de tas ned, och sedan byggs huset upp på samma sätt igen. Som en byggsats till en stockstuga ungefär.
Det över 100 år gamla huset ska uppföras i Bamböle där Jan och Malin Ölund sedan länge har en tomt. Tanken är att Jan Ölund ska göra allt själv. Någon egentlig tidsplan har han dock inte.
– Min dröm är att vi ska ha det flyttat och taket på till hösten. Sedan ska allt byggas invändigt. Det blir som att bygga ett nytt hus inne i det gamla huset.
Bostaden blir knappt 140 kvadratmeter. Vinden lämnas öppen, precis som det är nu.
Varför väljer ni att göra det här?
– Egentligen är det bara på skoj. Det blir en rolig grej.
Men visst har han en förkärlek för gamla hus, medger han.
Museet dokumenterar
Andelshandeln i Bjärström var i tiderna huvudaffär i Västra Ålands andelshandel. Butiken hade filialer i Kattby, Hammarland och i Svartsmara, Finström. Affären upphörde för över 50 år sedan, och på senare tid har det varit loppis i byggnaden.
Innan byggnaden rivs ska den dokumenteras av byggnadsantikvarie Jonas Karlsson på Ålands museum.
– Det gör vi när något är kulturhistoriskt intressant. Det intressanta med den här byggnaden är att det varit en andelshandel, säger han.
Personligen tycker han också att det är intressant att man väljer att återuppföra byggnaden på en annan plats.
Jonas Karlsson har redan inplanerat när han ska besöka byggnaden. Hur omfattande dokumentationen blir återstår att se, men det ska i alla fall tas bilder och skrivas en text. Rapporten skickas till kommunens byggnadsnämnd.
– Men främst är det för vår egen kunskapsuppbyggnad som vi gör dokumentationen, säger han.