För 20 år sedan var Anders Berndtsson från Geta direktör på Napa, Nordens institut på Grönland, ett uppdrag som avslutades 2010. För ett år sedan kom han till Nipå som projektledare och efter att Kim Larsen valt att sluta i förtid är han nu konstituerande (tillförordnad) direktör under en övergångsperiod.
– Det är mycket att göra ett tag, men samtidigt är det att komma tillbaka till något välkänt.
Ansökningstiden till direktörstjänsten gick ut i går, men Anders Berndtsson bedömer att att det tar åtta till tio veckor innan tjänsten är tillsatt.
– Det är en ganska omfattande process med folk som ska flygas till Köpenhamn för intervjuer och sedan blir det utvärdering innan Nordiska ministerrådet fattar beslut. Det tar nog till mitten av januari innan en ny direktör är utsedd.
Lämnade storstaden
Han konstaterar att det är beklagligt men förståeligt att någon väljer att sluta.
– Det är en stor omställning att flytta till ett annat land och i synnerhet till ett ö-samhälle med sina särpräglade förhållanden. Jag valde själv att sluta som direktör för Nordatlantens Brygge i Köpenhamn efter två av sju år. Orsaken var att min dotter skulle börja skolan och i Köpenhamn hade hon hamnat i en skola på Islands Brygge med 3.000 elever. Hon skulle ha blivit en betongtjej och det ville jag inte, så jag flyttade hem till Geta. Där hade skolan 22 elever och många av dem var hennes kusiner, förklarar Anders Berndtsson.
Han konstaterar att det är nyttigt med förnyelse, men ofta på bekostnad av kontinuiteten.
– Jag märkte själv att de sista två åren på Grönland blev ganska rutinartade.
Satsning på grundskolan
Nordens institut har gått in för ett annat arbetssätt med färre och större projekt.
– Nipå är ett nordiskt fönster mot Åland och vice versa. Vi vill få ökad synlighet och större genomslag och det har vi verkligen uppnått med projektet ”Kulturkraft”. I samarbete med landskapsregeringen har vi fört ut kultur gratis till skolornas årskurser 1-9, säger Anders Berndtsson.
Starten var oviss men gensvaret enormt.
– Under läsåret 2023-24 ordnas 150 konserter, föreställningar och workshops. Över 90 procent av skolorna och 4.000 elever är inbokade, vilket ger våra åländska kulturarbetare sysselsättning. Nästa läsår tar vi hit nordiska aktörer.
Han påpekar att konceptet inte är nytt, utan en kopia av det man gjort på Färöarna i 15 år, där det heter Listaleypurin.
Bredare kulturutbud
Nipå deltog också i Pommerns 100-årsjubileum.
– Vi bjöd in Cirkus Cirkör, Nordens största nycirkuskompani, som hade uppvisning i riggen under folkfesten ombord med nära 4.000 besökare.
Efter det hade 90 lågstadiebarn från 14 kommuner en aktivitetsdag med två cirkusartister, i samarbete med fritidsledarna på Åland. I barnens ansökan till dagen bifogade de en teckning av Pommern. Tillsammans bildade deras teckningar en konstutställning som hade över 22.000 besökare.
Ett annorlunda evenemang var bygget av grönländska kajaker.
– Vi gjorde kontoret till verkstad och fyra ålänningar fick lära sig bygga skräddarsydda kajaker i åländskt trä. Det var en motsats till finkulturen och en spegling av den åländska båtbyggartraditionen.
Marin mötesplats
En storsatsning nästa år är Tall ships race, som enligt Anders Berndtsson blir ett av de största kulturevenemangen i landskapet sedan 1988.
– Det kommer ett hundratal fartyg med cirka 2.000 trainees i åldern 15-25 år och evenemanget sprider vänskap mellan ungdomar. Nipå har även beviljat medel för tre åländska trainees.
Tall ships race beräknas få tiotusen besökare per dag under fyra dagar.