I den fortsatta lagtingsdebatten om regeringsprogrammet sade infrastrukturminister Camilla Gunell att utvecklingen av skärgårdstrafikens tonnage drivs på av internationella bestämmelser.
– Det finns bara en väg framåt och det är bort från fossila bränslen. Numera finns det två valutor, det ena är vad det kostar i pengar och det andra är vad det kostar i koldioxidutsläpp. Rätten till koldioxidutsläpp blir hårdvaluta, sade hon.
Finland har som mål att bli koldioxidneutralt senast 2035 och det är inte länge dit, sade Camilla Gunell.
Inom infrastrukturavdelningens ansvarsområde ger det snabbast effekt, enligt Camilla Gunell, genom att se på trafiken, där både vägtrafik och skärgårdstrafik ingår. Kostnaderna stiger, underhållet för tonnaget har stigit från 1,9 miljoner euro år 2021 till 3,4 miljoner för år 2024.
– En ny skrovform skulle ge inbesparing på bunker, med en standardform skulle man kunna flytta runt färjorna, man kan ha reservdelar i lager och får en bättre driftsekonomi. Det handlar om 40.000 turer per år. Det är en stor volym av pengar och bunker att jobba med till något bättre, sade hon.
Befolkningen minskar
Anders Holmberg (MSÅ) ville veta hur landskapsregeringen planerar satsa på infrastruktur för landsbygden och staden, eftersom det är där de flesta ålänningar bor och eftersom man är beredd att satsa mycket pengar på skärgårdsbornas trafik.
– Det finns mycket på gång, Järsövägen har vi fattat beslut om gång- och cykelvägar och det finns många vägprojekt som är aktuella. Vi har för första gången satsning på tätortstrafik. Men kostnaderna för skärgårdstrafiken drabbar alla så det ligger i allas intresse att få ner kostnaderna, sade Camilla Gunell.
– Men ni satsar inte lika mycket pengar som till skärgården. Vi ser att befolkningen i skärgården minskat. Bör man inte då titta på att ha annan trafik på sommaren och annan på vintern? Det går för mycket färjor i skärgården,.
– Berätta hur Moderat samling vill skära ner i utbudet, så lyssnar vi, sade Camilla Gunell.
Benny Pettersson (Lib) sade att det man inte kan vänta med är att bygga en ny färja till norra linjen.
– Oavsett hur vi drar rutterna kommer den att behövas. När vi har bestämt hurdana fartyg vi ska ha kan vi fundera på dragningarna, sade han.