Lagförslaget om en förändrad näringsrätt, där språkskyddet stärktes och kravet på att två tredjedelar av styrelsen i bolaget ska vara ålänningar slopades, förföll i laggranskningen. Högsta domstolen ansåg att språkbestämmelserna varken var förenliga med grundlagen eller med EU:s regelverk, och president Niinistö gick på HD:s linje.
Landskapsregeringen (LR) kommer inom kort att göra ett nytt försök att skapa en ny lag, men denna gång tar man frågan till EU-kommissionen först.
– Vi har noterat att EU:s tjänstedirektiv ger oss möjlighet att få den här typen av lagförslag prövat av EU-kommissionen på förhand, innan en konkret lag som stiftats, säger Harry Jansson.
Vice lantrådet menar att EU godkänt språkskydd av den typ som LR föreslog i lagförslaget i flera andra fall. Om EU-kommissionen godkänner den åländska skrivelsen hoppas Jansson att ett nytt, snarlikt lagförslag som förra gången, snart är godkänt.
– Vi hoppas att vi då har en avsevärt utbyggd argumentation varför vårt förslag är möjligt.
Ändrat princip
Landskapsregeringen har också gått lagstiftningen i förväg och ändrat i principbeslutet kring kravet antalet i ålänningar i ett bolagsstyrelse för att bolaget ska få permanent näringsrätt. Bland andra vindkraftssatsande OX2:s under bildning varande sex bolag med gemensamma namnet Noatun har fått näringsrätt trots att man inte uppfyller kraven på minst två tredjedelar ålänningar i styrelsen.
– Det är principer som styrt näringsrätten sedan 1999, egentligen har vi bara justerat principdokumenten, säger Harry Jansson, som hänvisar till att en överväldigande majoritet i lagtinget är för att ändra reglerna till att bara kräva en ålänning i styrelsen.
Nina Fellman (S) är kritisk till att LR tagit beslut på egen hand och föregått lagstiftningen.
– Man gör vår egen lagstiftning till en Kalle Anka-historia eftersom det då inte spelar någon roll att lagstifta eller inte, vara vi är överens. Problemet är att man fattar beslut från fall till fall, inte utifrån lagstiftning, säger Fellman.
Särskilt allvarligt anser hon att det är när det gäller vindkraft.
– Det är jätteviktig att vi gör rätt med vindkraften, att det är transparent, lika för alla och att man följer lagar och regler så att inte folk börjar tro att det är något trixande, säger hon.