Landskapsregeringen (LR) tillsatte förra året en arbetsgrupp med uppdrag att föreslå åtgärder som kan förbättra förutsättningarna för hemundervisades barns rätt till likvärdig utbildning. Kommunerna har tillsynsansvaret, både de och hemundervisande vårdnadshavare har önskat tydligare riktlinjer. Som Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning har arbetsgruppen lämnat sin slutrapport, men två av dess medlemmar reserverar sig mot rapporten i sin helhet.
De som inte står bakom rapportens slutsatser är representanter från Ålands hemundevisarförening (Åhuf).
– Vi känner inte att vi har blivit förstådda eller lyssnade till, sade Åhufs ordförande Jonas Himmelstrand.
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) har tagit del av rapporten, och Åhufs avvikande åsikter. Hon är positiv till rapporten, vars förslag på åtgärder är indelade i tre olika nivåer: 1) Förslag som kan verkställas utan lagändringar. 2) Förslag som kräver lagändringar. 3) Områden som behöver vidareutredas.
– Förslagen som kan verkställas utan lagändringar kunde omfattas av alla i arbetsgruppen. Det handlar till exempel om mallar som kan användas för att det ska bli mer enhetligt, jag har förstått att det sker på lite olika sätt i olika kommuner i dag. Det är mallar för vårdnadshavare som ska visa en övergripande plan över vad terminen ska innehålla, men också för de som gör bedömningarna av barnets framsteg, säger hon.
Ändrar inte lagen lättvindigt
I dag anmäler en vårdnadshavare att man avser att hemundervisa sitt barn, i rapporten föreslås ett införande om ansökan av tillstånd. En sådan ändring skulle kräva lagstiftningsåtgärder.
– Går man in och ändrar en lag ska det föregås av ett gediget förarbete. Det skulle också först skickas på remiss till kommuner och andra för hörande och yttrande, säger Annika Hambrudd.
Vad ska rapporten användas till?
– Den ska presenteras för regeringen när vi har överläggningar i augusti, då kommer den att diskuteras. Mitt förslag är det som rapporten säger: att man behöver komma till skott med de styrdokument man är överens om. Sedan behöver vi se hur vi går vidare kring det som kräver lagstiftningsåtgärder, det har vi inte tagit ställning till över huvud taget.
Hur ser du på att Åhuf motsätter sig rapporten?
– Enligt rapporten var alla överens om de delar som rör styrdokumenten. De valde ändå att reservera sig mot rapporten i sin helhet, och anger att de inte känt sig hörda eller förstådda. Jag tycker ändå att man har kommit en bit. Men det behövs en fortsatt dialog och diskussion. Det viktigaste för mig i det här är att man säkerställer barnens rätt till likvärdig undervisning, säger Annika Hambrudd.