Svenska Yles program Spotlights granskning av hemundervisningen på Åland består av tre avsnitt som går att se på Yle Arena och i Yle Fem. Man har bland annat intervjuat tolv före detta tillsynslärare. Hälften av dem har svarat att de tagit emot hot och osakligheter från föräldrar.
Tillsynen över hemundervisningen sköts numera av tillsynsenheten vid Mariehamns stad. Eva Ekström-Andersen, som är ansvarig för enheten, säger till Yle att beteendet är ett marginellt fenomen men att även hon varit med om hot och kränkningar.
Mer tillsyn
Granskningen lyfter även andra problem med hemundervisningen på Åland.
Fungerar hemundervisningen som den ska?
– Ja, för merparten av alla barn som har hemundervisning går det riktigt bra, säger Annika Hambrudd.
Landskapsregeringen utreder ändå en skärpning av regelverket.
– I dag är det ett anmälningsförfarande när man vill att ens barn ska hemundervisas. Vi vill se om det behövs ett tillståndsförfarande, säger hon.
Även reglerna om tillsynen kan skärpas. Den sker nu en gång per termin.
– Om det framkommer brister i elevens kunskaper tycker vi att det behövs en uppföljande tillsyn under samma termin. Man ska inte vänta till följande termin.
”Klar och tydlig”
Enligt granskningen finns det familjer som vill undvika kontroller och som har hittat luckor för det. Man nämner en familj som påstår sig ha flyttat härifrån men som bor kvar.
Känner du till några sådana fall?
– Nej, men finns det någon sådan familj borde andra myndigheter träda in. För då finns det ett minderårigt barn som inte får sina grundläggande rättigheter, till exempel utbildning, säger Annika Hambrudd.
Yle har också intervjuat familjer som inte vill följa läroplanen och som vill bedriva en friare form av hemundervisning.
Hur ser du på en sådan utveckling?
– Den är inte bra, för lagen är väldigt klar och tydlig. Har man hemundervisning ska man följa den åländska läroplanen.
Vilka blir konsekvenserna om man inte gör det?
– I så fall behöver det fattas beslut om att avbryta hemundervisningen.
Diskuterar uppföljning
Yle nämner att åländska myndigheter inte har följt upp hur det har gått för hemskolade barn som gått ut grundskolan.
Måste en sådan uppföljning göras eller är det något som borde göras?
– Det är inte så att det måste göras. Det är också rätt nytt med hemundervisningen, så underlaget av elever som har gått ut högstadiet är inte tillräckligt stort. Men en uppföljning är något som diskuteras.
– Sedan vet jag att det går riktigt bra för de elever som kommit in på yrkesgymnasiet. Deras kunnande är inte är sämre än någon annans.
Annika Hambrudd säger att hon förstår intresset för hur hemundervisningen fungerar eftersom cirka fyra procent av alla läropliktiga elever hemundervisas på Åland. I Finland är det under en procent.
Är fyra procent för högt?
– Det är en hög siffra. Det är av den anledningen som vi måste se om lagstiftningen behöver skärpas. Det centrala är att barn ska ha rätt till utbildning.