Underlaget är mindre på Åland än i Finland och andelen invånare som någon gång i sitt liv måste ha ett förtroendeuppdrag är större, säger Siv Sandberg.
– Och om varje uppdrag på alla nivåer skulle bemannas av olika personer skulle det behövas en ännu större andel.
På Åland hålls val till lagting och kommunfullmäktige samtidigt och man vet inte om man blir invald i lagtinget också. Valen i Finland infaller vid olika tidpunkter, och då är det ett medvetet val att kandidera till andra uppdrag även man sitter i riksdagen.
Siv Sandberg säger att man inte har samma möjlighet att samla på sig uppdrag på Åland eftersom både lagting och kommunfullmäktige har suppleanter för kommunstyrelse och landskapsregering.
– En finsk politiker kan teoretiskt sett samla på sig upp till sex uppdrag.
Men det finns fördelar med att ha dubbla mandat – man får ett helhetsgrepp och bättre informationsgång, säger Siv Sandberg.
Ingen överraskning
Det är inte överraskande att det finns många lagtingsledamöter i styret av Mariehamn och Jomala, med tanke på att största delen av Ålands befolkning bor där men Siv Sandberg tycker inte att det märks nämnvärt av kommunpolitik i lagtinget eller tvärtom.
En aspekt som hon nämner är att på Åland är det bara landskapspolitikerna som får betalt för att jobba med politik på heltid.
– Om man har politik som huvudsaklig sysselsättning är det ganska enkelt att åta sig något annat uppdrag för att man har beredskapen, tiden och inte behöver kompromissa med andra saker.