Delar av skrivelsen – som vem som lämnat in den – är sekretessbelagd, men det framgår att vårdnadshavarna i en familj vill få till en granskning av Eva Ekström-Andersen som är ansvarig för enheten. Kritik riktas också mot stadens bildningschef Mikael Rosbäck.
Vårdnadshavarna är kritiska till hur samarbetet mellan dem och tillsynsenheten ser ut. Bland annat anser de att det är omöjligt att föra en normal diskussion med de två tjänstemännen utan att dessa hänvisar till ”lagen, lagen och åter LAGEN”.
Mikael Rosbäck kommenterar inte enskilda fall, men säger till Ålandstidningen att det finns flera orsaker till att han så ofta hänvisar till det regelverk som finns.
– Vi är ju tjänstemän och måste följa det som står i lagen. Vi gör det för att barnen ska få den undervisning de har rätt till. När ett barn har gått ut grundskolan och inte är läropliktigt mer ska det kunna det som står i den åländska läroplanen.
Krockar kan uppstå
Vårdnadshavarna uttrycker i klagomålet frustration över vad de uppfattar som orättvist bemötande.
De anser vidare att tillsynsenheten gör en egen tolkning av lagen. Men det håller inte Mikael Rosbäck med om.
Tycker du att lagen ger utrymme för tolkning?
– Jag skulle inte säga att den ger det. Jag är ingen jurist, men när man läser lagen ser man vad som förväntas att vårdnadshavarna ska uppfylla. Det är ett stort ansvar de tar.
Barnen i den aktuella familjen har tidigare haft andra tillsynslärare, och då har det enligt vårdnadshavarna aldrig varit något problem. I dag köper dock alla kommuner tillsynen av staden.
– På det sätt vi gör tillsynen på nu har vi också gjort tidigare i Mariehamn. Men man kan ha gjort det på något annat sätt i en annan kommun, och det är klart att det då kan bli krockar, säger Mikael Rosbäck.
Begär redogörelse
Flera utdrag från stadens hemsida citeras i klagomålet. Bland annat framhåller vårdnadshavarna att tillsynsenheten och hemmet i dialog ska avväga hur elevens kunnande och lärande bäst kan utvärderas. Men ett sådant samarbete upplever vårdnadshavarna alltså saknas.
– Samarbete bygger alltid på att två parter samarbetar, annars är det inget samarbete utan en envägskommunikation. Samarbete betyder inte att den ena parten, exempelvis familjer, bestämmer att ”så här vill vi ha det” och så ska vi följa det, säger Mikael Rosbäck.
Landskapsregeringens sida ska nu begära en redogörelse av Mariehamns stad, som alltså är huvudman för den gemensamma tillsynsenheten.
”Har en superbra dialog med de flesta”
Tillsynsenheten och vårdnadshavarna styrs av den lagstiftning som finns.
Det säger Eva Ekström-Andersen, som är ansvarig vid enheten.
När Ålandstidningen talar med Eva Ekström-Andersen har hon ännu inte tagit del av det klagomål som vårdnadshavarna i en familj lämnat till landskapsregeringen. Men liksom bildningschefen Mikael Rosbäck framhåller hon rent allmänt att all tillsyn utgår från lagstiftningen. Det är också orsaken till att tjänstemännen hänvisar till den i diskussioner med olika vårdnadshavare.
– Föräldrarna har ett ansvar och vi på tillsynen har ett ansvar och i lagen står det precis vad de och vi ska göra, säger hon.
Att det finns olika åsikter om lagstiftningen är en sak, men personer som bedriver hemundervisning måste följa den oavsett vad de tycker om den, säger hon.
– Det är lika för alla men det finns några som inte vill följa lagen. Är man inte beredd att göra det måste man flytta någonstans där man får undervisa på det sätt man själv tror på.
Eva Ekström-Andersens uppfattning är att de allra flesta av vårdnadshavarna anser att dagens tillsynssystem innebär en trygghet.
– 99,7 procent gör ett fantastiskt arbete och de allra flesta har jag också en superbra dialog med.
Ungefär 130 barn hemundervisas på Åland i dag, och hittills har trenden varit stigande.
– I dag har jag i varit kontakt med fem eller sex vårdnadshavare som funderar på hemundervisning, säger Eva Ekström-Andersen.