Under lagtingets frågestund får lagtingsledamöterna möjlighet att ställa frågor till landskapsregeringens (LR) ministrar.
Stellan Egeland (Ob) ville veta vad studien om mäns och kvinnors tidsanvändning för obetalt hushållsarbete, som LR beställt av Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub), ska användas till. LR har avsatt 30.000 euro för studien. Han ställde frågan till social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S).
– Vad har politiker att göra med hur man fördelar obetalt arbete i hemmet?, frågade han.
Arsim Zekaj svarade att studien ska kunna användas i framtida lagstiftning.
– Vi bedriver familjepolitik och inom flera andra områden är det här väldigt relevant, För att kunna påverka i rätt riktning behöver vi rätt underlag. Det är ett område som vi vill ha mer kunskap om, sade han.
Arsim Zekaj fick också svara på frågor från Wille Valve (MSÅ) om barn och ungas välmående. Wille Valve ville veta vilka åtgärder som ska tas under den pågående mandatperioden.
– Vi tittar just nu på möjligheten till en ungdomsmottagning där vi samlar de kompetenser som nu arbetar splittrat med insatser. Vi har satt i gång det arbetet men jag kan inte leverera ett konkret svar än, sade Arsim Zekaj.
Flexiblare stöd
Christian Wikström (Ob) sade att LR:s evenemangsstöd behöver bli mer flexibla.
– En förening kan få högst 40 procent av godkända kostnader, men i praktiken får den mindre. Stöden behöver bli mer flexibla, nu är det svårt för vissa evenemang att nyttja stöden eftersom de gynnar etablerade evenemang.
Frågan om hur LR ser på evenemangsstöden riktades till näringsminister Jesper Josefsson (C). Han svarade att arbetet med att revidera stöden inleds under våren.
– Det finns ett stöd via näringsavdelningen till företag som är ganska outnyttjat, sedan finns ett stöd via finansavdelningen som går till föreningar, och det är ganska begränsat. Vi behöver antagligen bredda det och hitta nya kategorier.
Christian Wikström frågade också om LR är intresserad av att ändra stöden så att de gynnar individuella idrottare.
– Det är viktigt att prioritera ungdomar som agerar på världsmarknaden. Det är svårt att erhålla stöd för internationella resor, sade han.
Jesper Josefsson höll med om att det är svårt för nischade föreningar att passa in i stödsystemet,
– Det här diskuterades när Paf-medel fördelades, vissa föreningar kommer i kläm. Vi är måna om att hitta en modell som passar alla.
LR har satt sparkrav på hela verksamheten, där man ska spara eller förbättra resultatet för att få en minskad kostnad med 1,1 procent.
– Får alla landskapets åtta politikområden samma sparkrav eller får vissa områden ta den största bördan? Och är det fortsättningsvis skärgårdstrafiken som ska vara undantaget som ni tidigare aviserat?, frågade Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Finansminister Mats Perämaa (Lib) svarade att ingen är undantagen sparkraven.
– Ingen, förutom det som står i regeringsprogrammet om de svagaste i samhället och barnen.
”Kommunerna ska vara alerta”
Andreas Kanborg (Ob) frågade infrastrukturminister Camilla Gunell (S) om LR accepterar ett nej från kommunerna angående den havsbaserade vindkraften om kommunerna inte vill ha vindparker inom sina vattenområden.
– Från sidlinjen kan det uppfattas som att arbetet trappats upp även om ni sagt att inte ska byggas under den här perioden, sade han.
– I dag (läs: i går) hålls det första öppna publika samrådet för generalplanen som tas fram för de sex kommuner som berörs. Vi har alla möjlighet att lämna synpunkter, sade Camilla Gunell.
Hon sade också att vattenområden är hela Ålands angelägenhet och därför har alla ålänningar möjlighet att komma med input.
– Planläggningsprocessen är i gång och just i den processen ska kommunerna vara alerta och komma med synpunkter på arbetet som pågår. Det är viktigt med en bra dialog med de berörda kommunerna och jag och Jesper (näringsminister Jesper Josefsson, reds.anm.) ska besöka dem och diskutera planerna.
Andreas Kanborg nämnde Dogger Bank i Storbritannien, världens största havsbaserade vindkraftspark som har 240 vindmöllor som är 260 meter höga.
– På Åland planerar vi 340 möllor på 420 meter. För att ge perspektiv är Kaknästornet 155 meter, Eiffeltornet 330 meter och World Trade center i New York 417 meter. Vi ska alltså bana väg för världens största havsbaserade vindkraftspark i ett område som klassats som en av Finlands naturpärlor, värt att bevara.
– Jag välkomnar lagtingsledamot Kanborg, och alla som är intresserade av att veta mer om vad som kan bli ett scenario som kan förverkligas, att delta i samrådsmötena där det finns sakkunniga, som berättar om hur planerna ser ut, hur processen går till och hur kommunerna har möjlighet att ange höjd och antal möllor som man finner lämpligt, sade Camilla Gunell.