Åländska Anna Häger arbetar som medborgarinitiativsansvarig vid Flexens.
– I det jobbet är det viktigt att kunna lyfta medborgarnas röster. När jag läste om ambassadörsskapet såg jag en möjlighet att både lyfta rösterna inom Smart Energy Åland till en högre plattform och till att nätverka med andra i Europa.
Hon ansökte därför om att bli klimatpaktsambassadör och utsågs till en sådan i somras. Det är att oavlönat uppdrag som i dagsläget utförs av 15 frivilliga personer i Finland.
– Majoriten av dem har någon form av förtroendeuppdrag. Det är få som är verksamma inom den privata sektorn, så jag är i minoritet, säger hon.
”Viktigt att lyssna”
Tanken bakom ambassadörsskapet är ett influera och inspirera, men också att göra medborgarna delaktiga i den omställning som redan borde ha gjorts, säger Anna Häger.
– Medborgarna i Europa ska känna att de kan vara med och påverka och inte bli toppstyrda. Därför behövs en fungerande kommunikation mellan dem i toppen och den stora massan i samhället.
Målsättningen är att nå fram till människor på deras villkor och att inte använda metoder som känns främmande och därför inte slår an. Enligt Anna Häger behöver det finnas en förståelse för bland annat lokal kultur och socioekonomisk ställning.
– I många fall förstår man inte den andra parten och kan inte se saker från den personens perspektiv. Det är viktigt att lyssna. Det behöver finnas transparens och en tydlig kommunikation som är inbjudande till att skapa förändring. Man behöver få det här att bli en folkrörelse och en möjlighet till positiv förändring och inte en politisk fråga som blir polariserande.
Mer som förenar
För egen del vill Anna Häger bland annat jobba för en samhällsdialog där man känner tillit till varandra.
– Där man är ödmjuk, lyssnar och visar förståelse för varför andra kan känna sig upprörda.
– Jag skulle gärna se att man inte misstror varandra bara för att man tidigare haft meningsskiljaktigheter. Kan vi jobba vidare mot något annat? Det är mer som förenar oss i frågor som berör mänskligheten, än som delar oss.
Det finns redan många eldsjälar på Åland, säger hon.
– Jag hoppas att det här kan väcka nya eldsjälar. Man kan ha en otroligt positiv påverkan och det kan räcka med att göra något i byn eller kommunen som man bor i.
Den som är intresserad får gärna kontakta henne via Flexens om idéer eller initiativ.
– Många människor skulle må bättre och känna större tillhörighet om de fick in en volontärtimme här och var. Det behöver inte vara en insats för klimatet, utan det kan kan vara en insats för andra människor. Ett samhälle som är socialt välmående kommer att känna en större drivkraft att göra en omställning.
EU:s gröna giv
Den 14 juli antog kommissionen ett paket med förslag för att anpassa EU:s klimat-, energi-, transport- och skattepolitik så att det går att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.
Den längre målsättningen är att EU ska bli världens första klimatneutrala region, senast 2050.
Den gröna given ska bland annat bidra till rent vatten, biologisk mångfald, energieffektiva byggnader, mer kollektivtrafik, renare energi, framtidssäkra jobb och en globalt konkurrenskraftig industri.
Den europeiska klimatpakten ska hjälpa lokalsamhällen att genomföra klimatåtgärder.
Klimatpaktsambassadörer är människor med olika bakgrund från hela Europa som engagerar sig i klimatarbetet. De sprider information, inspirerar andra och stödjer klimatinsatser i sin närhet.
De arbetar som privatpersoner eller företrädare för organisationer och de får inget organisatoriskt eller ekonomiskt stöd från kommissionen.
Källa: EU-kommissionens webbsidor