När Ålands Kontorsmaskiner startade våren 1960 stod Åland inför en lång period av obruten tillväxt. Efterfrågan på kassaapparater, räknemaskiner och kontorsmaterial växte i takt med att näringslivet utvecklades och rederierna blev fler och större.
– Då var det stora tunga grejer, med märken som Sweda, Olivetti och Facit, säger Johan Gustafsson som drivit företaget tillsammans med sin bror Michael.
Företaget grundades av deras far Rainer Gustafsson tillsammans med Bengt Listherby som ägde Lisco.
– De första åren var det även en Bamberg med och på 1970-talet köpte vår familj ut Listherby. Sedan den tiden har bolaget även varit auktoriserad återförsäljare för Canon och sålt kopiatorer och skött service till många kunder, både företag och den offentliga sektorn, berättar Johan Gustafsson.
Inga marginaler kvar
De senaste årtiondena har man även sålt datorer och kontorsmöbler, men nu är det slut. Den sista maj stänger man butiken för gott och nu pågår utförsäljning av både lager och inventarier.
– Vi har fått många frågor om det har gått dåligt, men det är inte därför. Vi har haft en stabil ekonomi, men det finns snart ingen som köper grejer i de lokala butikerna, säger Michael Gustafsson.
Han konstaterar att allt fler storkunder börjat köpa direkt från leverantörer utanför Åland, vilket pressat priserna till en nivå som gör att det inte längre finns några marginaler kvar.
– Vi lämnade anbud på 250 datorer till en skola, men vår andel skulle bara ha blivit en femma per styck. Det lönar sig helt enkelt inte, det borde vara minst en nolla efter.
– Även privatpersoner handlar allt mer via nätet, skrivarfärg, tillbehör, ja allting. Vi säljer knappt några datorer längre, inte ens till jul. Förr kunde vi sälja hundra stycken i december, i fjol var det bara en handfull, suckar Johan Gustafsson.
”Vi har tröttnat”
Bolaget har det senaste året haft fem anställda och omsättningen har legat kring en miljon euro.
– Vi har alltid gått med vinst, utom något enstaka år. Det är inte ekonomiska orsaker som ligger bakom, utan vi har tröttnat på att förutsättningarna hela tiden blir sämre. Nu tänker landskapet tydligen införa e-faktura, något som är hopplöst dyrt för både köpare och säljare. Jag är glad att jag slipper det, säger Michael Gustafsson som jobbat i familjeföretaget i 31 år.
Vad ska ni göra nu?
– Ta det lugnt. Jag ska fundera ett tag sedan får vi se. Våra båda yngre anställda har fått nya jobb, den tredje ska gå i pension i höst, så det löser sig.
Nya bostäder
Bolaget äger fastigheten på Skarpansvägen och redan innan utförsäljningen började hörde intresserade företagare av sig.
– En skulle behöva större lokaler, men vi hyr inte ut. Det kommer sannolikt att bli en försäljning senare. Det har varit åtminstone tre spekulanter här redan.
Läget med gångavstånd till centrum är idealiskt och tomten ger utrymme för olika typer av nybyggnation.
– Förmodligen blir det bostäder på den inre delen, säger Michael Gustafsson.
Jonny Mattsson