Det bor i dag 30.359 personer på Åland och knappt 55 procent av befolkningen är personer i arbetsför ålder (20-64 år). Det är en stor förändring jämfört med för bara lite drygt tio år sedan då antalet personer i arbetsför ålder var upp och snuddade på 60 procent. Resterande del av befolkningen utgörs av personer yngre än 20 år och äldre än 64 år.
Försörjningskvoten är ett mått som visar hur många personer en person i arbetsför ålder behöver försörja utöver sig själv, och mellan 2010 och 2022 ökade den från 69 till 83 på Åland. Det betyder att det på hundra personer i arbetsför ålder i dag går 82 som är antingen yngre än 20 år eller äldre än 64 år.
Åldras snabbare
Under samma tidsperiod har trenden i Finland och Sverige varit densamma, om än något mildare. Men tittar man på befolkningsprognoser fram till och med 2040 är det tydligt att Ålands befolkning under de kommande två decennierna åldras snabbt. I basscenariot beräknas Ålands befolkning uppgå till 33.555 personer 2040, och det med stora skillnader i ålderssammansättning. Framför allt ökar antalet äldre och gruppen beräknas utgöra 28 procent av befolkningen om 17 år. Även antalet unga ökar och det skulle innebära att försörjningskvoten på Åland stiger till 92, jämfört med 82 och 81 för Finland respektive Sverige.
Det är viktigt att ha med sig att försörjningskvoten inte är någon exakt vetenskap. Den visar endast förhållandet mellan personer i arbetsför ålder och antalet personer som är äldre eller yngre. Det finns till exempel folk som går i pension både innan och efter att de fyller 65 år, och unga personer som börjar jobba i tidig ålder. Dessutom kan försörjningen av en person variera stort.
– Men försörjningskvoten är en bra indikator på hur det ser ut i samhället, säger Kenth Häggblom som är statistikchef på Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Stora årskullar
Den stora förklaringen till utvecklingen är att en stor del av den arbetsföra delen av befolkningen börjat gå i pension, och samtidigt som stora årskullar blivit äldre har mindre fyllt på underifrån.
Andelen arbetsföra personer befolkningen uppgår i dag till 55 procent, men till 2040 väntas den sjunka till 51 procent. Det kan jämföras med den arbetsföra delen av befolkningen i Finland som under samma tidsperiod faller med bara en procentenhet, till 55 procent.
En förklaring är att Finland under åren 2002-2015 hade en högre andel nyfödda och alla de personerna hinner komma upp i arbetsför ålder innan 2040.
Kenth Häggblom säger storleken på årskullarna kan variera mycket.
– Tidigare har det varit mindre årskullar som blivit äldre men nu pågår en våg av större årskullar och det påverkar hela åldersstrukturen.
Stor inflyttning
Även inflyttning har betydelse för befolkningsstrukturen och Åland har i jämförelse med både Finland och Sverige haft en hög nettoinflyttning under de senaste åren. Under 2021 var det störst inflyttning bland personer i åldersgruppen 20-29 år, men utflyttningen var ännu högre vilket resulterade i ett negativt netto. Även i åldersgruppen 10-19 år var nettot negativt. I övriga åldersgrupper var inflyttningen större än utflyttningen.