Folkhälsorapporten 2019 presenteras av landskapsregeringen på tisdagen och i materialet presenteras ålänningarnas hälsa sedan den senaste rapporten 2015.
Rapporten visar bland annat att ålänningarna är de friskaste människorna i Finland och att medelivslängden är stigande.
– För kvinnor är den förväntade medelivslängden högst i hela Norden, säger Ulla-Liisa Latvala, specialsakkunnig vid landskapsregeringens hälso- och sjukvårdsbyrå.
Enligt rapporten är åländska kvinnors förväntade livslängd 84,8 år medan åländsk män förväntas leva i 80,2 år. Förekomsten av de vanligaste dödssjukdomarna har minskat sedan den senaste folkhälsorapporten.
Men i takt med att samhället lever längre och mår bättre har även de patienter som beviljas läkemedelsersättning för högt blodtryck och kolesterol sjunkit.
– Välmående samhällen kännetecknas ofta att av den utvecklingen går år andra hållet. Men det är något med hur vi lever våra liv på Åland som gör att vi lever länge, säger Wille Valve.
När man tittar på andra levnadsvanor ser man också att ålänningarna mår bättre. Bland annat trenden när det gäller rökning är positiv. Och sedan tidigare har man kunnat se en positiv utveckling kring alkoholkonsumtionen.
– Ålänningarnas levnadsvanor är väldigt positiva.
Cancerdödsfallen minskar
Rapporten visar också att antalet nya cancerfall ökat fram till 2015 (2015 används som referensår i rapporten för att kunna jämföras med befintlig statistik från andra nordiska länder) men att dödligheten minskat.
– Behandlingsmetoderna blir bättre och vi upptäcker fler fall, säger Wille Valve.
I jämförelse med andra nordiska länder är dödligheten i cancer på Åland högst.
– En förklaring är att vi blir äldre på Åland och att cancer är en sjukdom som ökar med åldern, säger Ulla-Liisa Latvala.
– Det är medaljens baksida, säger Wille Valve.
De negativa trender som uppmärksammats i rapporten är framför allt ungas psykiska hälsa, att narkotikabrottsligheten ökat och att trafikolyckorna ökat.
– Att ungdomar mår dåligt är ett globalt problem som nog har många förklaringar, säger Ulla-Liisa Latvala.
Vad gäller narkotikabrottsligheten och dödsfall i trafiken säger Wille Valve att man måste beakta siffrorna med försiktighet.
– Att rapporten visar att narkotikabrottsligheten ökat behöver inte vara någonting dåligt utan är ett tecken på att polisen får kännedom om fler brott. Vad gäller antalet trafikolyckor som leder till döden är underlaget väldigt litet och vi ser att det kastar mycket från år till år.
Underlag för nästa budget
Wille Valve säger att tanken med folkhälsorapporten är att slutsatserna ska beaktas när landskapsregeringen arbetar fram sin nästa budget.
– Politiskt kan jag konstatera att det är bra med screening och att vi ska jobba för att ålänningarnas levnadsvanor fortsätter vara så här bra.
Kevin Eriksson