Varje vår får eleverna i årskurs 1–9 svara på en undersökning inom ramen för Kiva-programmet. Det är alltså barnens egna uppfattningar om mobbning som mäts. Den första mätningen gjordes våren 2011 och den senaste våren 2016.
Resultatet från våren visar att 9 procent av eleverna i Övernäs skola upplever att de blivit mobbade. 2012-2015 låg den siffran på runt 5 procent. Andelen som känner sig mobbade har alltså nästan fördubblats.
Högst är siffran för årskurs 1-6, 14 procent. I högstadiet är siffran 3 procent.
– Det är aldrig roligt när vi får veta att det finns elever som upplever att de är mobbade, säger biträdande rektor Petra Brunila som är ledare för Kiva-teamet i Övernäs skola.
Stämmer siffrorna överens med hur lärarna upplever situationen i skolan?
– Både och. Om jag pratar ur mitt eget perspektiv blev jag lite förvånad över resultaten i vissa årskurser, och jag har fått medhåll av de lärare som jobbar i de årskurserna. Vi undrar om det blivit något missförstånd någonstans.
– Men det finns också vissa saker som speglar verkligheten.
14 procent av eleverna i årskurs 1–6 upplever mobbning. Hur kommenterar du det?
– Det är just bland dessa årskurser som vi är till en del ovetandes, det vill säga i en del årskurser har ingen elev sagt något, vilket ju är jätteolyckligt. Här har klasslärarna en viktig uppgift att följa med situationen och även diskutera, nu då vi har dessa uppgifter. Till en del kände vi till att det förekom och har där vidtagit de åtgärder vi ska göra enligt Kiva-programmet. Vi tar detta på allvar och strävar mot att få ner dessa siffror.
Lärarna ser ju inte allt, påpekar hon, och under fjolåret när högstadiets undervisning skedde i många olika moduler hade personalen inte lika bra uppsyn över eleverna på rasterna.
– Eventuellt kan det ha hänt saker där som vi inte hade, eller fick, vetskap om, säger Petra Brunila.
Lärarna följer med
Hon hoppas att man ska kunna vända trenden med hjälp av olika insatser under året. Man fortsätter med Kiva-lektionerna och kommer dessutom att ta fasta på skolfredstemat ”alla är lika värdefulla”. Under vårterminen har man en temadag för högstadiet på temat ”lika olika”.
– Vi hoppas det ska ha sådan effekt att siffrorna sjunker.
Förutom detta ska de lärare som har problem i sina årskurser följa upp och studera sina grupper närmare.
– Trots att vi är en av Ålands största skolor är vi en liten enhet. I och med det kan vi titta på det här årskursvis och varje lärare känner sina elever, säger Petra Brunila, och tillägger att även samarbetet med hemmen är viktigt.
Även om andelen mobbade ökat finns det också positiva siffror i undersökningen, påpekar hon. Atmosfären i skolan är bra, och eleverna upplever att både lärare och föräldrar tydligt signalerar att mobbning inte är okej.
Ökat i högstadiet
Även i Strandnäs skola upplever 9 procent av eleverna att de blivit mobbade.
Antalet mobbade i årskurs 1–6 är 9 procent, och den siffran har minskat med två procentenheter från 2015. I årskurs 7–9 upplever 8 procent att de mobbas. Siffran har fördubblats från 2015.
– Små förändringar är naturliga. Men vi reagerar på att högstadiets siffror ändrats, det var oväntat. Vi hade ett bra år i högstadiet, säger biträdande rektor Gea Jansén, som leder Kiva-teamet i skolan.
Hon förklarar att det blir rätt stora skillnader i siffrorna när elevantalet är litet.
Har ni brustit någonstans?
– Egentligen har vi lyckats ganska bra med tanke på det elevunderlag vi har. Om man jämför ett år med ett annat får vi in nya ettor och det går ut nior. Det är olika barn vi pratar om.
– Om det kommer en, två eller tre nya elever i en grupp krävs förändringar i gruppkonstellationen. Lägger man sin energi på att få den gruppen att fungera kan det se annorlunda ut nästa år. Där vi har jobbat mycket ser vi att vi har elevernas förtroende.
Men, påpekar hon, det finns ett mörkertal, och personalen måste bli bättre på att visa att man kan hjälpa.
– Mörkertalen är de absolut tråkigaste.
Lättare ta ställning
Enligt Gea Jansén jobbade Strandnäs skola med olika antimobbningsprogram före man blev en Kiva-skola. Hon säger att Kiva inte har åstadkommit underverk, men att eleverna ändå blivit bättre på att känna igen mobbning, och ta ställning när något händer.
– Överlag tycker vi om att vara Kiva-skola, även om det får kritik emellanåt.
I Ytternäs skola svarade 7 procent av eleverna att de blivit mobbade 2016. Året innan var siffran 6 procent.
Sandra Widing