Mjukvaruutvecklaren och företagaren Antti Törrönen har arbetat med artificiell intelligens (AI) i närmare tio år. Han har sedan tidigare lång erfarenhet av e-handel, vilket han började med redan som tonårig.
– Jag hade läst i en tidning att man kunde tjäna pengar på det, så jag programmerade en webbshop i gymnasiet. Men för tio år sedan tyckte jag att det räckte med att arbeta för mig själv.
Han grundade Kwork Innovations, ett mjukvaruföretag som bygger och underhåller mjukvara för företag och offentlig förvaltning. Produkterna är designade för att automatisera uppgifter, förbättra kommunikationen och öka produktiviteten.
Han hade hunnit arbeta med generativ artificiell intelligens i ett par år, och gjort några appar som inte väckte jättestort intresse, när företaget OpenAI lanserade ChatGPT för snart ett år sedan.
– Det var en sensation, säger han.
Till webbshoppar
Generativ AI kan generera exempelvis text och bilder med hjälp av modeller som lär sig mönster och strukturer för att generera ny data med liknande egenskaper. Antti Törrönens företag har tagit fram två sådana chatbot-produkter, Simpler.ai och Druid.ai.
I korta drag skapas text med Simpler.ai och foton med Druid.ai, på samma sätt som görs med ChatGPT. De är framtagna för att bland annat användas inom marknadsföring i olika sammanhang.
– De flesta använder Druid för att skapa annonser till sociala medier eller till någon webbshop där man säljer produkter, säger han.
Bild
– Vi började med att skapa produkterna för marknadsföring på nätet för webbshoppar, och jag tycker att vi ska fortsätta med det. Man måste göra mycket ”content” på nätet nuförtiden, och det är jobbigt att göra det. Det här hjälper ganska mycket.
Utbildar om AI
Generativ AI kommer att bara att bli ännu mer användbart framöver, enligt Antti Törrönen.
– Det finns jättemycket möjligheter, till exempel kan man få hjälp med att skriva svar på e-post. Det finns ett skämt som går ”om två år ska jag använda AI för skriva mejl och du ska använda AI för att läsa mejl”. Och det är inte orimligt. Det kanske går så att maskinen läser av vad som är viktigt.
Kwork har även tagit fram en sådan prototyp.
– Finns det intresse kan vi sälja den. Men Google och Microsoft utvecklar också sådana funktioner.
En annan stor del av företagets verksamhet är att utbilda myndigheter och företag om möjligheterna som teknik som ChatGTP innebär. Bland kunderna finns ministerier, Tullen, FPA och Närings-, trafik- och miljöcentralen.
– Det finns ett stort intresse för både möjlighet och faror, och för hur AI förändrar samhället. Det finns stora möjligheter, och vissa tror också att det finns faror.
Reser mycket
Nu arbetar sex personer i företaget. Förutom Antti Törrönen är det fem programmerare i Finland och Vietnam.
– Det vi saknar är bra försäljare, säger han.
Själv arbetar han mycket hemifrån. Men det blir också många resor till Finland för att arbeta där.
Det var hans fru Mari som först flyttade till Åland för att jobba på sjukhusapoteket. Nu bor de här båda två, och de har även fått sonen Leo som är ett år.
– Jag tycker jättemycket om Åland och möjligheterna att resa är ganska bra. Men eftersom det inte går så många flyg nu tar jag ofta båten.
Han uppskattar att vädret är bra på Åland och att det är lätt att komma ut i naturen.
– Det är också bra i Möckelö eftersom det finns många barnfamiljer där som är i samma situation i livet.