Som Ålandstidningen kunde avslöja i söndags har dykare från den finska marinen hittat något i Apotekarfaret som kan ha påverkat säkerheten i farleden där Amorella grundstötte.
I går meddelande också Simo Kerkelä, enhetschef med ansvar för havsfarleder vid Trafikledsverket, att Apotekarfaret fortsättningsvis hålls avstängd för trafik. Tidigast onsdagen den 30 september klockan 12 öppnar man faret igen.
Olycksutredningscentralens direktör, Veli-Pekka Nurmi, kan i det här skedet av utredningen inte avslöja några detaljer kring fyndet i farleden, men han säger att det rör sig om naturliga saker snarare än något som har blivit ditplacerat av mänsklig hand.
Rör det sig om lösgjort bergmaterial från den sprängda farleden?
– Något sådant, det handlar om hårt och naturligt material.
Kan man tolka det faktum att farleden hålls fortsatt stängd, som att fyndet utgör ett hot för stora fartyg i farleden?
– Det kan jag inte svara på i det här skedet. Vi informerade Trafikledsverket om fyndet och de har värderat saken och beslutat hålla farleden stängd. Jag kan däremot säga att vi analyserar fyndets eventuella påverkan på händelseförloppet.
Öppen lucka till maskinrummet
Enligt uppgifter till Ålandstidningen ska en lucka mellan dubbelskrovet där vatten strömmade in och delar av maskinrummet, ha varit öppen när grundstötningen skedde. Vatten ska därför även ha tagit sig vidare till maskinrummet och luckan ska ha varit väldigt svår att stänga på grund av vattentrycket.
Veli-Pekka Nurmi vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att man själv ännu inte har tillräckligt med detaljkunskap.
– Men vi undersöker naturligtvis alla tänkbara aspekter.
Vi har även mottagit uppgifter om att Amorella ska ha hållit en bra kurs in i faret i en fart av 14 knop. Sedan ska hon ha girat något norrut och plötsligt ska då farten ha gått ner till sju knop. Vad kan du säga om de uppgifterna?
– Vi arbetar efter många olika uppgifter och scenarier. Hur man har styrt fartyget är en mycket viktig del i sammanhanget. Men mer än så kan jag inte säga.
Om det visar sig att farleden förorsakade olyckan. Innebär det att staten får ta på sig notan för kostnaderna som grundstötningen medförde?
– Tyvärr kan jag för närvarande inte svara heller på det.
Viking Line inte informerat
Viking Lines vd, Jan Hanses, säger att han inte känner till vad Olycksutredningscentralen har gjort för fynd i farledens botten.
– Jag vet bara det jag har läst i Ålandstidningen.
Gör Viking Line själv några undersökningar?
– Vi dyker ju inte, men vi inventerar bilder och annat material.
Vilken information har ni fått gällande säkerheten i Apotekarfaret?
– Jag läste i tidningen att faret är avstängt. I övrigt har jag inte fått någon som helst information.
Ålandstidningen har sökt Simo Kerkelä vid Trafikledsverket för en kommentar. Till Yle säger han att det är ett stenblock på fyra meter gånger en till två meter man har hittat i farleden.
– Stenblocket finns inte i våra register sedan tidigare.
Han säger att det möjligen är isen som har flyttat blocket.
– Men det är också möjligt att det har flyttat på sig i samband med grundstötningen.
Ett pressmeddelande från Trafikledsverket på måndagseftermiddagen gör gällande att faret senast undersöktes år 2009. Då försäkrade man att faret höll ett djup om minst 8,5 meter – 1,5 meter djupare än spetsen på det nu påträffade stenblocket.
Peter Pussinen