Inför den kommande sportlovsveckan har många ålänningar bokat resor till varmare breddgrader.
För vissa överskuggas längtan till bland annat Thailand och Vietnam i år ändå av oro för det nya coronaviruset, 2019-nCoV, som på tisdagsförmiddagen hade smittat drygt 43.000 personer och föranlett fler än 1.000 dödsfall, främst i Kina och Sydostasien.
Den överväldigande majoriteten av drabbade och döda, fler än 42.600 respektive drygt 900 personer, har konstaterats smittade och avlidit i Kina, som utrikesministeriet i Helsingfors utfärdade ett nytt resemeddelande för i fredags.
Sedan tidigare har ministeriet uppmanat finländare att undvika alla resor till virusets ursprungsområde, Hubei-provinsen, men nu är uppmaningen att ”undvika Kina-resor som inte är nödvändiga”.
För övriga 27 länder med konstaterade 2019-nCov-fall har ministeriet inte utfärdat några corona-relaterade resemeddelanden.
– Det är värt att poängtera att fallen i de sydostasiatiska länderna, som har drabbats hårdast näst Kina, fortsättningsvis är få. Senast i morse hade 32 fall konstaterats i Thailand, och 15 fall i Vietnam, säger Marika Nordberg på tisdagsförmiddagen.
Flertalet reseförsäkringar utgår från utrikesministeriets och Institutet för hälsa och välfärds, THL:s, rekommendationer.
– Det innebär att det är svårt att få pengar tillbaka om man avbokar en resa till exempelvis Thailand på grund av rädsla för coronaviruset, säger Marika Nordberg.
80 procent lindriga symptom
Att många oroar sig för 2019-nCov hänger enligt Marika Nordberg samman med hur lite forskare och läkare ännu vet om den nyligen upptäckta virussjukdomen.
– Det är den springande punkten. Vi vet i nuläget inte om viruset kommer mutera, och vad som då kan hända. En mutation kan påverka både hur viruset smittar och sjukdomsförloppet.
Vad forskare observerat hittills är i korthet följande:
Viruset smittar genom kontakt eller så kallad droppsmitta, alltså till exempel genom nysningar, men är i nuläget inte luftburet.
80 procent av dem som har smittats har utvecklat endast lindriga symptom, och dödligheten är kring 2 procent.
De som har avlidit har, med få undantagsfall, varit endera äldre personer, eller individer med bakomliggande sjukdomar.
Personlig avvägning
THL:s och UM:s rekommendationer kan upplevas som vaga. Hur skulle du förklara riskerna för en åländsk sportlovsfirare?
– Alla resbeslut bör fattas efter en avvägning mellan nyttan och risken. Kring en resa till Kina skulle jag, enligt UM:s rekommendation, verkligen tänka två gånger.
– För resor till andra länder med bekräftade fall rekommenderar jag att följa med utvecklingen och titta närmare på utrikesministeriets rekommendationer. De är tydliga, och en motvikt till den förvirring som sprids i sociala medier.
Skulle du själv, ur coronasynpunkt, resa till Thailand nu under sportlovet?
– Det är en bra fråga. Jag ska åka och skida, men mitt svar är att var och en får väga en sådan resas fördelar mot riskerna. Man bör ta smittorisken på allvar, men de konstaterade fallen i Thailand är som sagt få.
God hygien A och O
Marika Nordberg sammanfattar ett antal handfasta tips för de resenärer som vill minimera riskerna att smittas.
– En god handhygien minskar risken att drabbas av coronavirus, influensasjukdomar och vinterkräksjuka. Man bör nysa i en näsduk eller i armvecket, och undvika att röra slemhinnor med händerna.
Några särskilda handtvättningstips?
– Börja med tvål och vatten, särskilt innan du äter. Handsprit kan vara ett bra komplement på resor.
I kostväg bör resenärer, som vanligt, vara försiktiga med otillräckligt tillagat kött och opastöriserade mjölkprodukter.
Smittoriskerna för 2019-nCoV är överlag högst i större folksamlingar, kring levande djur, och bland personer med luftvägsinfektioner.
– Det finns inga särskilda tips, mer än att undvika epidemiområden, för att skydda sig från coronaviruset. Det är sunt förnuft som gäller, säger Marika Nordberg.
Hon uppmanar dem som känner sig oroliga efter att ha kommit hem från resor att ta kontakt med ÅHS.
– Den som tror sig uppleva symptom eller har andra frågor ska inte tveka att ringa oss.
ÅHS håller i dag onsdag ett möte med THL om utvecklingen.
Robert Vickström