Efter drygt ett års byggarbete har Ålandsbankens personal nu flyttat tillbaka till sitt nyrenoverade och utbyggda huvudkontor på Nygatan i Mariehamn.
– Jag är fruktansvärt glad. Det känns bra att samla gänget igen, säger vd Peter Wiklöf.
Planerna har diskuterats i många år, men beslutet att verkligen satsa kom i en tid av osäkerhet.
– Vi funderade länge på om vi skulle flytta ut från centrum helt och hållet och bygga nytt någon annanstans. Men vi insåg att vi ville vara kvar här. Att ha 300 arbetsplatser i Mariehamns centrum betyder mycket för det lokala näringslivet. När vi sedan satte i gång kom pandemin och efter det inflationen. Vi undrade verkligen om vi dragit en svarte petter.
När byggbranschen började sakta in, blev tajmingen ändå ganska bra, tycker Peter Wiklöf.
– Det här blev ett av de större projekten under en period när det fanns få andra.
Från 70-tal till nutid
Kopparhuset har varit en del av Mariehamns stadsbild sedan 1975. Totalt har byggnaden vuxit med 673 kvadratmeter och höjden har ökat från 12 till 18,7 meter över havet. Den nya översta delen är indragen för att skapa en lättare silhuett och smälta in i stadsbilden. Arkitekterna Micko Koskinen-Pahlman och Jeanette Skinnars har skapat en design där den gamla kopparfasaden möter en ny, ribbad och bronstonad struktur.
– Vi ser den som en krona på verket, en liten pärla där uppe. Vi ville att huset skulle få behålla sin ursprungliga karaktär, samtidigt som vi tillförde något nytt. Två olika tidsepoker, men ändå i harmoni, säger Jeanette Skinnars.
Utmaningar
När renoveringsarbetet inleddes var ambitionen att behålla så mycket som möjligt av den ursprungliga kopparbeklädnaden, men när fasaden öppnades upp upptäckte man att mer behövde bytas ut än man först trott.
– När vi började riva upptäckte vi att kopparn bakom inte var i så bra skick som vi hoppats. Trots att vi bytte ut hela kopparbeklädnaden lyckades projektet ändå hållas inom utsatt tid, säger Mikael Mörn, direktör för affärsområde Åland.
En annan byggteknisk utmaning var att stärka de befintliga pelarna så att de kunde bära de nya våningarna. Här valde man en innovativ lösning: i stället för att klä in pelarna i tunga stålmantlar förstärktes de med kolfiberarmering, en metod som vanligtvis används för att renovera broar.
– Det är första gången kolfiberarmering används på Åland. Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Patrik Jörgensen från huvudentreprenören Allbygg Ab.
Trivsel och funktion
För de 300 anställda som nu flyttat in innebär förändringen mer än bara nya väggar. Renoveringen har inte bara handlat om att skapa fler kvadratmeter, utan också om att forma en arbetsmiljö som främjar både trivsel och effektivitet. Inredningsarkitekten Heidi Marnell har utformat miljön utifrån Ålandsbankens värderingar och personalens behov.
– Vi ville ha en tidlös design med hållbara material som åldras vackert, säger hon.
Interiören är en blandning av nytt och återanvänt, med genomtänkta val för att skapa en harmonisk arbetsplats. En viktig aspekt har varit akustiken, särskilt i de öppna kontorslandskapen.
– För de som tidigare haft egna kontor fanns viss oro inför att arbeta i öppna ytor. Vi har därför satsat på ljuddämpande material, skärmar och textilier för att skapa en behaglig ljudmiljö, säger Heidi Marnell.
Det nya kontoret erbjuder fler mötesrum, tysta zoner och sociala ytor. På entréplan finns ”Biblioteket”, en plats där telefoner är förbjudna och där man kan arbeta ostört.
Utsikt som imponerar
Ett av de mest spektakulära tillskotten är den nya takterrassen, som löper längs fasaden och bjuder på en 360-gradersvy över Mariehamn. Här kan anställda ta en kaffepaus och se ut över Östra hamnen och bort mot Lilla Holmen.
Den översta våningen har också en ny konferenssal, ”Marhällan”, som rymmer 60 personer och är tänkt att fungera som representationsyta för bankens kunder och samarbetspartners.
Med 300 anställda på plats är huvudkontoret nu fullt. Skulle banken växa ytterligare finns inte mycket utrymme kvar.
– Vi har i princip fem-sex lediga arbetsplatser nu, men vi hade gärna haft en våning till, säger Peter Wiklöf.
– Det var inte möjligt enligt stadsplanen, så vi får hitta andra lösningar om vi behöver växa ytterligare, säger Mikael Mörn.
Dragfritt kontor
För vd:n har renoveringen inneburit mer än bara en ny arbetsplats, den har också löst ett väldigt konkret problem.
– Mitt gamla kontor låg precis här under. När det blåste ostliga vindar och snöade kunde jag komma till jobbet och ha snö på skrivbordet.
Nu har han flyttat två våningar upp, till ett hörnrum med stora fönster mot Strandgatan och Nygatan.
– Det är faktiskt lite mindre än mitt förra rum, men jag trivs jättebra. Och det har blåst ordentligt sedan vi flyttade in, men jag har inte känt draget ännu, säger Peter Wiklöf.
När bygget nu är färdigt är bankens ledning och personal nöjda med resultatet.
– Det bästa är att vi sitter nära varandra och kan mötas spontant i arbetet, säger Mikael Mörn.
Och som en extra bonus: nu slipper vd:n snö på skrivbordet.
Ålandsbankens nya huvudkontor
• Byggperiod: September 2023–december 2024.
• Byggnadens storlek: Ursprunglig yta: 4 886 kvadratmeter (kvm). Efter renovering: 5.559 kvm (plus 673 kvm). Ursprunglig höjd: cirka 12 meter. Ny höjd: 18,7 meter över havet.
Huvudaktörer: Arkitektur: Micko Koskinen-Pahlman & Jeanette Skinnars (MIRA arkitektbyrå). Inredning: Heidi Marnell (Ateljé PLÍ). Huvudentreprenör: Allbygg Ab
Antal anställda på huvudkontoret: 300 personer.
Övrigt: Banken övervägde först att flytta sin verksamhet utanför centrum men valde att stanna. Projektet genomfördes trots utmaningar med pandemi, inflation och stigande byggkostnader. Stadsplanen tillät inte en extra våning, trots att banken gärna hade byggt högre.