I mitten av juli skrev Ålandstidningen om de åländska landsorts-, och skärgårdskommunernas krav på representation i Ömsens förvaltningsråd.
I början av juni initierade Saltviks kommunfullmäktigeordförande Runar Karlsson (C) tillsammans med Jomalas dito, Anders Eriksson (ÅF), ett informellt möte med flera kommuners representanter. Mötet utmynnade, enligt Runar Karlsson, den gången inte i något konkret, men man fick en början på diskussionerna om utvecklingen inom Ömsen.
Nu säger han till Ålandstidningen att han har varit i kontakt med förvaltningsrådets ordförande Gunnar Westerlund som har visat sig positiv till engagemanget.
– Han tycker att det vi framför verkar logiskt. På det sättet har vi blivit väl mottagna.
Känner ett brett stöd
Runar Karlsson känner också ett folkligt stöd för engagemanget. Många har, enligt honom, tagit sig tid att komma fram och diskutera frågan.
– De flesta verkar se logiken i vårt förslag att det måste till en bredare ägarrepresentation i förvaltningsrådet. Sedan har en del velat träffa mig för vidare diskussioner, så vi ska inte släppa den här frågan.
Vilka syftar du på då?
– Det vill jag inte säga i nuläget, men det finns folk i olika positioner i samhället som vill diskutera det här.
Handlar det här om att du själv vill ha en plats i förvaltningsrådet?
– Nej. Får jag frågan så tackar jag nej men jag erbjuder mig gärna att föra fram andra och yngre namn.
Kan samla fullmakter
Ömsens nästa ägarmöte sker först nästa vår och Runar Karlsson ser därför inte att frågan direkt brådskar.
– Men vi behöver se till att frågan behålls aktiv och att vi får garantier vi kan lita på inför det mötet, säger han.
Verkställer ni planen att samla fullmakter om ni inte får de garantierna?
– Ja, det är vi alla överens om. Jag har redan talat med ett flertal personer som har sagt att jag får deras fullmakt om jag deltar i stämman.
Är Ömsen, enligt din syn på saken, för toppstyrt i dag?
– Ja, det har blivit så då alla försäkringstagare har bevakat sina intressen. Och jag har full förståelse för det, de allra flesta har inte förstått att man ens kan delta på stämmorna. Det är en klick från näringslivet som aktiverar sig mest – men det kan man inte beskylla dem för, vi får nog ta en titt i spegeln i stället.
Däremot riktar han viss kritik mot rekryteringsgruppen som har till uppgift att ta fram namnförslag till förvaltningsrådet.
– De borde uppmärksamma vårt initiativ bredare och be alla ägare att aktivera sig. Kanske man borde ta modell från Ålands elandelslag och Ålands telefon som aktivt söker nya namn till sina förvaltningsråd, avslutar han.