Landskapsregeringen (LR) har ställt in sin årliga julfest som omfattar avdelningarna och myndigheterna. Beslutet fattades i slutet av oktober i samband med att Mariehamns stad meddelade att de ställer in sin julfest.
– Vi har gått ut till våra avdelningar och myndigheter som i stället erbjuds organisera en jullunch eller -middag motsvarande ett kuvertpris. Men det är beroende på hur många de är per enhet eller byrå, det måste göras under förutsättning att det följer rådande direktiv. Vi har valt att gör så här för att sprida på det så att vi inte blir för stora grupper, säger Pia Hollsten-Friman, personalchef på LR.
Hur har responsen varit bland personalen?
– Den har varit jättepositiv, att man åtminstone försöker ordna någonting. Alla har förståelse för den situation vi lever i.
Utökad friskvård
ÅHS ledning har beslutat att helt låta bli att ordna en julfest för de anställda i år.
– Det är helt utgående från pandemisituationen. Vi brukar ha en jullunch med buffé i matsalen och vi hoppas in i det sista att vi ska kunna hålla den kvar, men naturligtvis är det smittsituationen som kommer att avgöra, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen.
I stället för den vanliga julfesten får personalen en utökad friskvårdspeng på 40 euro att använda i december.
– Den kan man använda till motion, kultur eller massage. Det är en sak vi kan tänka oss att stöda med, det är ett förslag från en personalgrupp och det finns ingenting i det som strider mot våra interna direktiv för smittskydd. Det har varit en viktig aspekt i diskussionen.
Har det varit aktuellt att ha fest i mindre grupper i stället för en enda stor?
– Vad personalen gör på sin fritid ska arbetsgivaren inte lägga sig i, utan vi utgår från att man följer de allmänna rekommendationerna. Sedan när vi är på jobb har vi ganska strikta system och att då ordna julfester i mindre grupper, till exempel avdelningsvis, kan ha en precis lika förödande effekt som en större sittning. Vår största oro är att en stor mängd av personalen hamnar i karantän, att det slår ut kritisk personal och att vi i värsta fall inte alls kan ge den vård vi ska.
Enligt Jeanette Pajunen skiljer sig åsikterna om en gemensam julfest även vanliga år med helt vanliga smittspridningar.
– Vi är en stor organisation med många anställda och då finns de alltid de som tycker att saker är bra och andra som tycker att det är mindre bra. Men även om ÅHS har ett viktigt grunduppdrag är det också viktigt att ge personalen något.
Ordnar eget
Mariehamns stad gick i oktober ut med att det inte blir någon vanlig julfest för personalen, utan att man i stället föreslår mindre firanden för att stöda restaurangbranschen som drabbats hårt av pandemin.
– Vi tog beslutet ganska tidigt på hösten när vi hade varit tvungna att upphandla julfesten som vi annars gör. Vi kan inte alla samlas på ett ställe när vi har personal inom vården och inom brand och räddning. Ifall en smitta skulle bryta ut skulle en hel mängd personal kunna hamna i karantän, det kunde vi inte riskera. Det var ett ganska enkelt beslut, säger stadsdirektören Barbara Heinonen.
Även från personalens håll kom önskemål om att inte samla alla i grupp. I stället får var och en anställd en summa på cirka 40 euro att använda under egna premisser för att beställa catering, ordna fest för sin avdelning eller gå ut och äta.
– Det har varit viktigt både för ledningen och från politiskt håll att få framföra ett tack till personalen för året som varit. Samvaron utanför arbetstid är viktig och därför ville vi inte ge enbart en gåva, säger Barbara Heinonen.
Hon påtalar dock att det kan bli olika lösningar för olika enheter inom staden.
– Det beror lite på var man jobbar, det blir aldrig full rättvisa.
Tidigare firande
Åland Post brukar inte ha någon julfest för de anställda, eftersom det är en så hektisk tid, säger vd Henrik Lundberg. I stället brukar de ha en fest runt allhelgona.
– I år hade vi en sammankomst efter sommaren, då var covidläget också lite lugnare. Nu skulle vi inte kunna ha någon fest med tanke på läget.
Spelbolaget Paf som har kontor i många olika delar av världen har på grund av det osäkra läget kopplat till coronaviruset valt att inte ordna någon julfest i år, det meddelar personalchefen Daniela Johansson.
Har ni tagit fram något alternativt sätt att tacka personalen för årets arbete?
– Vi kommer som vanligt att hålla utdelning av julklapp och jultal innan julledigheterna. Jultalet ordnas i år digitalt så att alla medarbetare kan delta.
Stora delar av Pafs personal har, enligt personalchefen, full förståelse för att årets julfest ställs in.
– Men många saknar den också, säger hon.
Fest efter nyår
Även vid Mariehamns Parti väljer man säkerheten före festligheten och ställer därför in årets julfest.
Personalchef Annica Johansson säger dock att man till våren eller försommaren planerar att ordna en sammankomst.
– Förutsatt att pandemiläget så tillåter. Vi har ställt in alla sammankomster eftersom vi är väldigt angelägna om att verksamheten kan upprätthållas.
Hur har er personal tagit emot beskedet om den inställda julfesten?
– Det är förstås ett tråkigt besked att ge, men vi uppfattar det som att personalen är mycket förstående inför situationen.
Inte heller Ålandstidningen eller Ålands Tidnings-Tryckerikoncernen har någon julfest i år.
– Vi har valt att skjuta på julfesten. Vi ställer inte in men vi skjuter på det till efter nyår då vi hoppas att smittoläget är ett annat, säger vd Daniel Dahlén.
Han betonar att Åland tills vidare befinner sig i accelerationsfasen vad gäller smittoläget.
– Med många av oss jobbande hemifrån skulle det bli väldigt konstigt om vi samlas för julfest samtidigt som vi är splittrade under arbetstid. Vi vill dessutom ha en gemensam fest inom koncernen så därför skjuter vi på det hela.