Covid-19 har slagit hårt mot den åländska arbetsmarknaden. I dag är nio procent av åländska befolkningen arbetslös. I juni förra året var det 1.173 personer anmälda som arbetssökande. Nu i januari var siffran 1.065 personer
– Det minskar långsamt, men det här är inget som går över på en natt, säger Tomas Lundberg.
Värst drabbad är turismbranschen, och alla branscher som är indirekt kopplade till turistnäringen, menar Tomas Lundberg.
– Till exempel trafik- och skeppshandeln.
Bilan har fallit jämnt över utbildningsnivåerna, för de flesta har antalet arbetssökande ökat med nästan det dubbla. Till exempel har arbetssökande med högre högskoleutbildning ökat från 70 till140 om man jämför 2019 och 2020, säger Tomas Lundberg.
– De som endast fullgjort folkskola, alltså före grundskolan infördes, har klarat sig bäst.
I antal har långtidsarbetlösheten ökat främst i gruppen 25–54 år. 2019 var de 99 stycken och förra året steg de till 260 personer.
– De också den största gruppen.
Tomas Lundberg förklarar att man i Finland räknas som långtidsarbetslös först efter ett år, medan man på Åland räknas redan efter sex månader.
– Jag vet inte varför det är en skillnad, men det är bra att veta när man jämför mellan Åland och Finland.
Ingen rush till anställningsstöd
Från och med november har företag haft möjlighet att ansöka om ett temporärt tilläggsstöd på AMS. Tilläggsstödet och sysselsättningsstödet är tillsammans 75 procent av lönen, om kriterierna för stödet uppfylls.
– Det är ganska mycket mer än vi brukar dela ut. Som mest har man kunnat få 726,27 euro tidigare.
Det är inte så många som ansökt som man trodde i början. För tillfället är det knappt 60 arbetsgivare som använt sig av stödet, säger Tomas Lundberg.
– Det handlar om arbetsuppgifter som är viktiga för arbetsgivarna men som de inte annars skulle ha haft resurser till under pandemin.
Sakta bättre
Antalet permitteringar har börjat gå ner. I juli förra året var 563 personer permitterade, nu ligger siffran på 345 personer.
– De minskar hela tiden, men till exempel Viking Line förlängde sina permitteringar till mars 2022.
Antalet utannonserade arbetsplatser i januari i år skiljer sig inte så mycket från januari förra året.
– Det var 188 platser 2020 och i år var det 149, det är ändå ganska positivt att det inte minskat mer än så, säger Tomas Lundberg.
På AMS vågar man ännu inte blicka alltför långt framåt i tiden.
– I mars när det kom en massa nytt att förhålla sig till sa jag att vi kan ha en framförhållning på en-två dagar. Det är lite samma sak nu med den här nya situationen på Åland. Vaccinet finns och vaccineringen har påbörjats, så vi hoppas att det händer något till sommaren.