Både 2017 och 2018 var för lökodlare närmast katastrofår. 2017 slog gråmögel mot den åländska löken och förstörde en majoritet av en annars god skörd och i fjol gjorde torkan att löken inte kunde växa ordentligt.
– För egen del var 2016 det senaste året som jag hade en okej skörd. 2017 kunde jag använda ungefär tolv procent av skörden, och i fjol var siffran 40 procent, säger Johan Holmqvist.
Men efter två år av dåliga skördar ser årets skörd ut att kunna bli riktigt bra.
– För egen del har jag haft möjlighet att bevattna alla lök och det har gjort väldigt stor nytta. Har man haft tillgång till vatten i år får man nog en riktigt bra skörd.
Han har själv ännu inte börjat ta upp löken.
– För tillfället håller jag på och kör upp lök hos en bekant. Han har också haft möjlighet till bevattning och hans skörd ser bra ut. Nästa vecka vet jag mer om min, men man har så klart fått en uppfattning, och det ser som sagt bra ut.
Bevattningen viktig
Flera åländska jordbrukare vidtog efter fjolårssommaren åtgärder för att trygga sin bevattning inför årets säsong, och Johan Holmqvist säger att bevattningen varit väldigt viktig för honom.
– Tidigare den här veckan gjorde vi en jämförelse med en liten åkerfläck som jag inte vattnat under sommaren. På den fick vi ungefär bara halva skörden, men det är nog inte heller representativt för resten av Åland eftersom just den löken växer på mark som är väldigt känslig för torka. Men det har absolut varit till stor nytta med vatten.
Under sommaren har han bitvis vattnet över 130 millimeter vatten.
– Det är ganska mycket. När man dimensionerar brukar man räkna med ungefär 100 millimeter. Totalt har jag använt närmare tiotusen kubikmeter vatten, men då har jag även vattnat potatis.
Goda prognoser
Johan Holmqvist säger att han även från andra håll förstått att årets lökskörd ser bra ut och Tord Sarling, vd på Ålands trädgårdshall, kommer med samma besked.
– Överlag ser det bra ut. Vi har två sämre år bakom oss med kvalitetsproblem och torka. Prognoserna är att det i år ska bli åtminstone normalskörd.
Kevin Eriksson