Ålands reumaförening och Ålands artrosgrupp startar en artrosskola.
-Vi vill visa att man kan leva ett kvalitativt liv ändå, säger Erika Gustafsson, från Ålands artrosgrupp.
HÄLSA På Åland finns det två föreningar som arbetar med att stöda, upplysa och hjälpa de med artros -Ålands reumaförening och Ålands artrosgrupp, som är en undergrupp till Finlands artrosförening. Nu har man beslutat sig för att samarbeta och startar en artrosskola med start den 27 september.
-Det har inte funnits en sådan här skola tidigare, säger Erika Gustafsson.
Skolan är till för att människor som lider av artros ska få information och tips och idéer. Det blir en grupp för de med handartros och en för de med artros i höft och knä.
-Vi ska förklara vad som händer i leden och hur man kan lindra smärtan. Många tror att livet tar slut när man får artros men vi vill visa att man kan leva ett kvalitativt liv ändå. Det krävs kanske bara några små justeringar.
Att motionera regelbundet till exempel.
-När brosket i leden försvinner får man en enorm smärta och på grund av smärtan vill man inte röra sig och då blir man stel. Och då förvärras det.
Erika Gustafsson arbetar som fysioterapeut och tillsammans med sjukskötare Kerstin Andersson, från reumaföreningen, hoppas hon ge ganska heltäckande information till artrospatienter.
Finns behov
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Finland och man uppskattar att ungefär en miljon människor har den.
-Man brukar kalla det slitage, men det är inte riktigt rätt. Det kan vara att man fått en för stor belastning på leden, men det kan också vara följden av fel anatomi.
Det är alltså ingen ålderssjukdom även om många får det när man blir äldre.
Antalet som diagnosticeras ökar också hela tiden. Finlands artrosförenings medlemsantal har ökat med 34 procent det senaste året.
-Vi märker att det finns ett behov av information. När vi ordnade en föreläsning med Erkki Venäläinen kom 200 personer och folk fick vända i dörren.
Därför planerar man att arrangera artrosskolan fler gånger, kanske redan en gång till nu i höst om intresset finns.
-Förhoppningen är att den sedan ska rulla på hela tiden med en kurs på våren och en på hösten, säger Erika Gustafsson.
Matilda Andersson