Ålands statistik- och utredningsbyrås direktör Bjarne Lindström föreslås bli ny ledamot i svenska regeringens rådgivande organ för glesbygdspolitik.
- Om jag får uppdraget blir det ett bra skyltfönster får Åsubs verksamhet, säger han.
FORSKNING Erbjudandet kom för två veckor sedan. Lindström var inbjuden för att hålla en presentation om brister och möjligheter i svensk regionalpolitik.
- Då visade det sig att några av de sittande ledamöterna ska avgå. De måste ha uppskattat min presentation eftersom de frågade mig.
Landsbygden ska leva på mer än jordbruk
Det rådgivande organet är utsett av regeringen och förlagt under jordbruksverket. Det har i uppdrag att undersöka hur glesbygdspolitiken kan utvecklas.
- Traditionellt sett har landsbygsdpolitiken i Sverige satsat på jordbruk, men det här handlar om hur vi ska få glesbygden att leva på fler sätt, förklarar Lindström.
Organet är ett led i den svenska regeringens strävan att anpassa sig efter ett EU-direktiv: Alla medlemsländer inom EU ska arbeta för en bredare landsbygdspolitik. Det kan handla om att utveckla nya former av företagande eller hur service upprätthålls på landet.
- Jag har forskat kring regional utveckling, regionalpolitik, stöd- och omstruktureringsprocesser i 20 år. Det är mot den bakgrunden de föreslår mig, berättar Lindström.
Bland professorer och politiker
- Vi vill gärna ha med honom förutsatt att han säger ja, säger Mats Persson som är ordförande för det rådgivande organet och jordbruksverkets direktör.
Han tillägger att Bjarne Lindström har en bred kompetens på området, intressanta synpunkter och kan komma med ett viktigt utifrånperspektiv.
Hur mycket har ni att säga till om i glesbygdspolitiken?
- Mycket, eftersom vi är med och drar upp riktlinjerna för hur landsbygdsstödet ska fördelas.
Förutom Mats Persson består gruppen av olika experter och sakkunniga inom glesbygdspolitik. Allt från professorer i entreprenörskap till den liberala politikern Marit Paulsen, före detta EU-parlamentariker. Det är gruppen själva som har föreslagit Lindström och som bestämmer vilka ledamöter som ska ingå. Bjarne Lindström lutar mot att tacka ja.
Går det i så fall att kombinera med ditt uppdrag för Åsub?
- Ja, det här handlar om ungefär två möten i året, så det ska gå bra, avslutar en nöjd Bjarne Lindström.
Tone Nordling