I måndags gick remisstiden ut för landskapsregeringens förslag om att privatisera avbytarservicen från och med 2015.
Leif Hagberg, vd för Tomtens mjölk Ab i Saltvik, har skickat in resultatet av en telefonenkät som han gjorde med åländska mjölkproducenter den 4 och 5 maj.
Svarsfrekvensen var cirka 85 procent av alla mjölkproducenter.
–Efter att ha fått höra all den nedstämdhet och uppgivenhet som råder ute bland producenterna så är det synnerligen beklämmande att det är Ålands landskapsregering som har orsakat denna psykiska ohälsa, sammanfattar han samtalen.
Landskapsregeringen gör det motsatta till att försöka stötta näringen, anser han.
–Går detta lagförslag igenom kommer landskapsregeringen att ta livet av den åländska mjölkproduktionen på sikt, skriver han i remisssvaret.
”Dramatiska konsekvenser”
En av frågorna i enkäten var om mjölkproducenterna planerar att fortsätta med verksamheten om förslaget går igenom.
–Skrämmande är att knappt 50 procent är antingen osäkra till framtiden eller tänker sluta tidigare än planerat, skriver Leif Hagberg.
Om de som uppger att de tänker sluta tidigare än planerat gör det försvinner 220–330 kor ur produktionen de närmaste åren. De som har svarat att de är osäkra representerar 250–360 kor.
Detta får dramatiska konsekvenser för både ÅCA och för de kvarvarande mjölkproducenterna, enligt Leif Hagberg.
Oroliga för sjukdomsfall
80 procent av dem som svarat har i princip ingenting emot att avbytarsystemet privatiseras. Men många anser att förslaget kan innebära stora risker. Det största orosmomentet gäller sjukdomsvikarierna.
–Många är bekymrade över hur det kommer att fungera när akuta sjukdomsfall uppstår, skriver Leif Hagberg.
Enkätsvaren visar att samtliga mjölkproducenter anlitar avbytare i nuläget, men att formerna för detta varierar. Ungefär en tredjedel anlitar landskapets avbytare. Resten anlitar antingen privata inhyrda avbytare eller egna anställda.
Bland mjölkproducenterna med barn anlitade knappt hälften rätten till vikariehjälp när barnen var små. Den andra hälften ”jobbade på som vanligt”.
Undersökningen visar att hälften av dem som svarat har besättningar på mer än 40 djur och hälften har färre än 40 djur. 26 procent har 60 djur eller fler. Nio procent har 20 djur eller färre.
–De mindre gårdarna står fortfarande för en viktig och betydande andel av invägd mjölk till mejeriet, skriver Leif Hagberg.
Anna Jakobsson