Det försenade arbetet med ett nedbantat system för avbytarstöd inom jordbruket spräcker landskapets budgetram för nästa år.
Först år 2012 räknar man med ett system i balans.
POLITIK Stora förändringar väntas inom landskapets stödsystem för avbytarservice inom lantbruket. Det rapporterade Ålandstidningen i lördags.
Avbytarstödet finns i första hand till för att lantbrukare som livnär sig på djurhållning ska kunna ta ledigt under året. Många av dem är annars bundna till sin verksamhet sju dagar i veckan, året runt. I dag finns det en grupp anställda inom landskapet som fungerar som avbytare.
Den arbetsgrupp som har sett över systemet föreslår att hela verksamheten ska privatiseras, så att enskilda företagare anlitas för uppdraget. Landskapet betalar då 27 euro per utförd arbetstimme. Ett centralt bokningssystem skulle kunna skötas av Ålands hushållningssällskap eller av maskinringen där visst intresse finns för att sköta uppgiften.
Samtidigt ska avbytardagarna omfördelas så att de lantbrukare som har det mest arbetsdrygt får rätt till fler dagars avlastning än de som har en mindre omfattande verksamhet.
Tror på småföretag
På måndagen gjorde näringsminister Torbjörn Eliasson (C) gemensam sak med arbetsgruppen under en presskonferens.
-Jag tror att en privatisering är en bra lösning som leder till nya näringsidkare på landsbygden, säger han.
Enligt ministern kan en privatisering på sikt leda till att landskapet kan dra in ett tiotal tjänster på näringsavdelningen.
Men lätt blir det inte. En förutsättning är närmast att de som arbetar som avbytare i dag är redo att starta egna företag för tjänsten, enligt ledande avbytare Annette Loumann som har deltagit i arbetsgruppen.
-För att kunna fungera som avbytare behöver man ha en bred kunskap om allt från djurhållning till maskinskötsel. Den finns hos våra avbytare och jag har svårt att se var man annars ska hitta den kompetensen på kort tid, säger hon.
Enligt Torbjörn Eliasson kan landskapet erbjuda starthjälp till de berörda inom starta eget-programmet och kanske även inom projektet tillväxt Åland.
Om inte tillräckligt många nappar blir det problem. Saknas konkurrens om tjänsterna riskerar de att bli för dyra. Dessutom urholkas tryggheten i systemet om det inte finns personer till hands när jordbrukaren behöver, enligt Annette Loumann.
Snar förändring
Arbetsgruppen föreslår också en omfördelning av avbytardagarna. Verksamheter som kräver en stor arbetsmängd året runt får rätt till fler avlastningsdagar, än produktionsformer som har det lättare under delar av året. Exempelvis får en mjölkbonde rätt till fler dagar än en bonde som har betesdjur.
Landskapsregeringen ska nu arbeta vidare med frågan i linje med arbetsgruppens slutsatser. Det innebär att en privatisering ligger nära till hands såvida lagtinget är med på tåget när lagförslaget väl läggs fram. Troligen genomförs den redan till år 2012. År 2011 blir ett övergångsår, enligt tf landskapsagronom Sölve Högman som har varit ordförande för arbetsgruppen.
I arbetsgruppen har producentsidan varit välrepresenterad, men redan från början var sparkravet klart: Servicen ska skötas för 500.000 euro per år mot tidigare dryga 800.000 euro.
-Vi är för en omfördelning av antalet avbytardagar mellan olika produktionssätt. Men om situationen hade varit annorlunda hade vi snarare velat öka antalet dagar där behovet är störst. Det känns förstås bittert att minska på tjänsten, säger Tage Eriksson som är tf vd för Ålands producentförbund.
Missar budgetmålet
Det nya förslaget till avbytarsystem innebär ändå en tillfällig respit för jordbruket. Det kommer nämligen för sent för att landskapet ska uppfylla sparmålen på området för nästa år. Redan i år har landskapets sparplaner på området fallerat eftersom de förutsatte en lagändring som aldrig kom. Det kostade 150.000 euro. År 2011 var ursprungsplanen att 400.000 euro skulle bantas bort från systemet. Så mycket kommer det inte att bli enligt näringsminister Torbjörn Eliasson.
-Vi ser långsiktigt på den här frågan, när det här systemet är på plats kommer det att spara pengar varje år, menar han.
Tone Nordling