Uppgifterna om bioavfall samlas in antingen av Mise för dess sex medlemskommuner, eller av respektive kommun. I förordningen beskrivs detaljerat vilka uppgifter som ska anmälas och att de ska uppdateras vart femte år.
Trots de många allvarliga och byråkratiska formuleringarna i lagtexten påverkar det här inte hushållen så mycket.
– I praktiken blir det inte några stora förändringar. Vi känner redan till det mesta om fastigheterna i våra medlemskommuner. Exempelvis så ska man anmäla om man har kompost för att få glesare tömningsintervall på sitt avfall. Många kommuner har också avgiftsrabatter om man har kompost, förklarar Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten.
Hon konstaterar att förordningen kom plötsligt och avviker från sin finländska motsvarighet på vissa punkter.
– Den är inte så tydlig som vi skulle ha önskat. Vi har en dialog med landskapsregeringen för att reda ut vissa begrepp och väntar på närmare instruktioner.
Ökad byråkrati väntar
I de kommuner som inte hör till Mise blir det flera nya uppgifter för tjänstemännen. Eckerö kommuns byggnadsinspektör Emma Saarela säger att hon inte vidtagit några åtgärder ännu.
– Men det blir absolut mera jobb med den information som ska samlas in. Vi ska göra ett extra utskick till alla fastighetsägare som har bostäder eller fritidshus.
I Sund har processen med kartläggning redan startat.
– Det här kom lämpligt i samband med vår årsfakturering, så vi skickade med ett extra formulär för att få in uppgifter om kompostinnehållet, säger kommunens byggnadsinspektör Erik Nordback.
Han bekräftar att det skapar mera administration, även när det gäller framtida inspektioner.