Förra året flyttade Kristinas man Pär* från parets gemensamma bostad till ett effektiverat serviceboende (ESB) på Trobergshemmet. Paret är i sjuttioårsåldern, han har en pension på cirka 2.500 euro i månaden samt vårdbidrag, och hon har en pension på cirka 2.000 euro i månaden. Grundavgiften för Pärs boende fastställdes till 1.600 euro i månaden.
Inför det nya året skickade Mariehamns stad ut ett brev om att klientavgiftslagen ändras från och med den 1 januari 2024, det innebär att man räknar ut månadsavgiften på ett annat sätt än tidigare.
Enligt det nya systemet ska avgiften för långvarigt serviceboende vara 85 procent av den boendes inkomst. Om den boende har högre inkomster än sin make eller maka är avgiften 42,5 procent av den sammanlagda inkomsten.
”Ändringen syftar till att utjämna och lindra ekonomiska orättvisor i hur avgifter uppbärs på olika omsorgsnivåer”, skrev staden.
Kristina förstod att avgiften kunde höjas något och tänkte inte desto mer på saken. Men när hon öppnade räkningen i januari trodde hon att något hade blivit fel. Den nya månadsavgiften är 2.200 euro – 600 euro högre än tidigare.
– Det är något som inte stämmer. Jag vände mig till staden och fick svaret: ”Det är inte roligt att behöva skicka ut de här räkningarna, men tyvärr är det så här”, säger Kristina.
Dyrare med ESB
Enligt det nya systemet har man alltså slagit ihop Pärs och Kristinas månatliga inkomster, och beräknat att grundavgiften på Trobergshemmet ska vara 42,5 procent av deras totala inkomst.
Kristina förstår att tanken med det nya systemet är att det ska vara mer fördelaktigt för klienter med låg inkomst, men ifrågasätter ändå att höjningen blir så pass kraftig för dem.
– Vi är inga höginkomsttagare, utan medelinkomsttagare, säger hon.
Inför lagändringen förmedlades det att avgiften för ESB inte kan överstiga avgiften för institutionsboende, den högre vårdnivån. Men av staden fick Kristina veta att det skulle ha kostat Pär strax under 2.000 euro i månaden att bo på institution, alltså drygt 200 euro mindre än i dag.
– Det sades tydligt att ESB inte skulle vara dyrare än institutionsvård, men så har det blivit i alla fall. Det tillkommer också många kostnader på ESB jämfört med institution, till exempel för hyra, sjukvård, fysioterapi och läkemedel.
– Jag vill inte vara nojsig, men är det ingen annan som reagerar på det här? Det måste ju drabba andra. Varför är det tyst, vågar folk inte säga ifrån? Jag tycker att det är fel, säger hon.
*Parets namn är fingerade.
Nya avgifterna
Äldreomsorgens klientavgifter beräknas i enlighet med landskapslag (2022:91) om klientavgifter inom socialvården. Lagstiftningen har genomgått en stegvis förnyelse de senaste åren. Från den 1 januari 2024 trädde större innehållsmässiga ändringar i klientavgiftslagen i kraft. Med ändringarna i lagen har det införts en närmare begränsning för hur mycket avgiften för långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg får vara. Nu kan avgiften vara högst 85 procent av klientens nettoinkomst, eller högst 42,5 procent av makarnas gemensamma inkomst, efter vissa avdrag. Detta ska se till att klienten har tillräckligt med pengar kvar efter att avgiften är betald. Minst 250 euro lämnas för klientens personliga bruk per månad.
Gamla avgifterna
Bestod av ett fast belopp i grundavgift. Detta ansågs vara problematiskt med tanke på klienternas likabehandling och avgifternas skälighet.