Den sista april ska Ålandskommittén ha slutfört sitt uppdrag, det vill säga att ta fram ett förslag till ny självstyrelselag. Tiden börjar bli knapp. Över trettio möten har redan hållits, bara fyra återstår. Det är alltså av stor betydelse att man kommer framåt under dagens möte.
– Vi ska gå igenom ekonomin och några öppna paragrafer i självstyrelselagen, säger vice ordföranden Gunnar Jansson (Lib).
Till det senaste mötet, som hölls i början av februari, kom presidiet bestående av ordförande Tarja Halonen, Gunnar Jansson och Teija Tiilikainen med några konkreta förslag. Medlemmarna enades dock inte om några beslut. Gunnar Jansson sade efteråt till Ålandstidningen att mötet inte var ”moget för att varken anta presidiets förslag eller att anta några ändringar i förslagen”.
Hur realistiskt är det att Ålandskommittén kommer att enas och kan lägga fram ett förslag inom utsatt tid?
– Målsättningen för presidiet är att kommittén är så enig som möjligt. Om den inte är det så får vi föreslå att kommittén röstar om de förslag som presidiet lägger fram, säger Gunnar Jansson.
Han påpekar att medlemmarna också har möjlighet att lämna reservationer till betänkandet.
Vårdreformens påverkan
Vilken betydelse har då turerna kring den planerade vårdreformen för Ålandskommitténs arbete? Där verkar det råda delade meningar bland de åländska representanterna.
Gunnar Jansson säger att Ålandskommitténs uppdrag är tydligt och avgränsat. När det däremot kommer till frågeställningarna kring vårdreformen är det i första hand regeringen och landskapsregeringen som ska förhandla i frågan.
– Annars förväntar vi oss ett tilläggsmandat från regeringens sida.
Av samma åsikt är kommittémedlemmen Barbro Sundback (S). Hon har själv inte möjlighet att delta i dagens möte men säger att hon tycker att det är viktigt att separera den finländska vårdreformen och reformen av självstyrelselagen.
– Det är besvärligt att alla råddar ihop dem. Jag tycker att mina kollegor från första stund har blivit väldigt beroende av vårdreformen. Jag förstår att den kan påverka diskussionen men det är inte vårt uppdrag att ta den i beaktande.
Harry Jansson är av helt annan åsikt. Han anser att det hör till kommitténs uppgifter att komma med förslag på lösningar.
– Strulet med finska vårdreformen påverkar Ålandskommitténs arbete i allra högsta grad.
När det gäller Ålandskommitténs uppdrag och det slutliga resultatet säger Harry Jansson att man från åländsk sida inte kan acceptera en dålig lösning.
– Det måste finnas ett konkret mervärde jämfört med i dag.
Annika Kullman