Axel Gripenberg har alltid haft ett samhällsintresse, och våren 2022 kontaktade han flera partier för att kunna engagera sig. I dag sitter han i Finströms kommunfullmäktige, i Moderat samlings partistyrelse och har två gånger representerat Moderaterna och Åland i Ungdomens Nordiska Råd.
Varför engagerade du dig inom kommunpolitiken?
– Jag har växt upp i Finström och många gånger har jag tänkt ”varför har ni gjort så här?” eller ”varför händer inget?” gällande vissa bostadsområden och äldreboenden. Jag har alltid varit samhällsintresserad och pappa har tidigare varit politiskt aktiv, så när Moderaterna välkomnade mig och uppmuntrade mig till att ta plats kändes det rätt.
Mer respekt
Trots att Axel Gripenberg har fått en raketstart i sin politiska karriär känner han en besvikelse över den politiska miljön som mött honom.
– De gånger jag varit i Ungdomens Nordiska Råd märkte jag att det inte spelade någon roll vilken politisk ståndpunkt man hade, för många av oss hade inställningen att man ville försöka förstå varandra. Man var lyhörd och ville lära sig av varandras kritik. De gånger jag varit och lyssnat i lagtinget upplever jag att man inte är lika inbjudande till olika idéer eller åsikter, säger han.
Axel Gripenberg påpekar att han förstår att politik går ut på att övervaka sina egna intressen, men att Ålands politiker borde bli bättre på att respektera varandra, andras väljare och andras åsikter.
– Det är nästan som att det viktigaste är prestigen snarare än det vi ska arbeta med. Frågorna vi ska arbeta med är våra vallöften och de kampanjfrågor som gett oss ett förtroende, och jag har väl känt en liten besvikelse … eller missnöje är kanske rätt ord … gentemot den mängd arbete och frågor som styrelsen har valt att ta upp i kommunen.
Har du ett exempel på vad du är missnöjd över?
– Nu valde kommunstyrelsen att ta över ansvaret för ålderdomshemmet Rosengård från invånarnämnden. Jag känner en besvikelse över att många sakfrågor som jag kampanjat för nu försvunnit till styrelsen.
När märkte du att du inte fick bemötandet du hoppats på?
– Eftersom jag kommit in som ung och oerfaren politiker är det nog många som har förutfattade meningar om mig. När man ska gå till förhandlingsbordet har vi pratat lite dagarna före och kollat ifall vi är på samma sida eller inte. Och sedan när man faktiskt satt sig på mötet har de andra politikerna gått precis tvärtemot, sagt rakt mot en utan att förhandla något emellan. Man har kommit överens om en sak ena dagen och andra dagen gör de precis tvärtemot utan att förvarna, och tänkt att man ska lägga sig för att man är ung och oerfaren.
Axel Gripenberg är den enda sittande moderaten i Finströms kommunfullmäktige, och trots att han känner sig lite underrepresenterad där får han ett stort stöd av sitt parti.
– Partiet har stöttat mig hela vägen, och nu när jag stöter på hinder vet jag att jag kan vända mig till dem för vägledning, säger han.
Delade agendor
Axel Gripenberg upplever att många koncentrerat sig mer på fina poster och titlar, i stället för var och hur man kan vara användbar och göra nytta. Han menar att flera yngre politiker som han är bekant med har reagerat på samma sak, och att han likt flera är besvikna på agendorna som han uppfattat att vissa politiker har.
Vilka åtgärder hade du velat se?
– Vi behöver sprida en miljö där ungdomar vill engagera sig. Såklart är politiken en hård miljö, men vi måste kommunicera bättre och vara öppnare mot varandra. Jag tror att förtroendet till ungdomar är ganska dåligt hos vissa partier och bättre hos andra. Till exempel partiledardebatten som lyceet har sker ju inte på yrkesgymnasiet, vilket då utesluter hela yrkes från politiken.
Alva Dahlblom