Lagtinget var till största delen överens om förslaget till det finanspolitiska ramverket som behandlades i lagtinget i går. Men vissa delar väckte frågor.
– Det är en otrolig besvikelse att landskapsregeringen bara presenterar den lätta biten, men inte tar itu med den svåra, sade Camilla Gunell (S).
Hon påminde om att den parlamentariska arbetsgrupp som tittat på grunderna för ett finanspolitiskt ramverk, önskade att ett regelverk för Paf-medel skulle presenteras parallellt med ramverket.
– Det fanns en skrivning i arbetsgruppens slutrapport men man var inte överens, sade finansminister Roger Höglund (C).
Camilla Gunell menade också att man inte kan begränsa lagtingsledamöternas demokratiska rätt att föreslå åtgärder i budgetdebatten. I förslaget sägs att man inte ska ge kostnadsökande förslag utan att kunna visa varifrån pengarna ska minskas.
– Det är viktigt att man inte med lagstiftning kan reglera lagtingets budgetmakt och de folkvaldas rätt att komma med olika förslag på vad man vill förbättra, sade hon.
– Ett kostnadstak är inte absolut och ska kunna ändras, men om man ska hedra systemet ska man inte komma med nya kostnadsdrivande förslag i budgetarbetet, sade Roger Höglund.
Snabbare takt
John Holmberg (Lib) vill ha tätare uppdateringar av det finansiella läget under året och även involvera Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) i analysen av ekonomin. Han vill också ha ramarna för budget 2024 i september till lagtinget och föreslog nollbudgetering för år 2024 som avstamp för ramverket.
– Så blir det ingen kapplöpning inför valet, sade han.
Han menade också att det inte kan vara ett problem att lagtinget redan i det skedet kunde få ta del av informationen.
John Holmberg sade också att kostnadstaket ska godkännas med kvalificerad majoritet i lagtinget
Anders Eriksson (ÅF) höll med om att ett kostnadstak redan före valet i oktober skulle vara bra, men han var tveksam till att ha en kvalificerad majoritet som krav för ett kostnadstak.
– Det kan vara en majoritet som lägger det väldigt högt, John Holmberg utgår från att det blir lågt. Utskottet behöver fundera noga på det, det måste finnas utrymme för dynamik.
Finanspolitiskt råd
Stephan Toivonen (ÅLD) sade att förslaget att införa ett finanspolitiskt råd först år 2028 kändes för långt fram i tiden, och föreslog start redan år 2026. Han hade också åsikter om sammansättningen. Diskussionen om att ha politiskt erfarna personer i rådet menade han var svår.
– Jag har uppfattningen att de har svårare att se från sidan på något de själva varit med och skapat.
Anders Eriksson var av annan åsikt.
– Jag har svårt att se att de som inte är bekanta med det politiska systemet kan bidra med något. Man kan också räkna politiskt arbete som ett tillgång, som till exempel tidigare finansminister Mats Perämaa eller tidigare lantrådet Roger Jansson.
Tage Silander (MSÅ) höll med om att rådet borde tillsättas tidigare.
– Borde man inte från dag ett tillsätta ett dylikt råd, som då kan börja med måttliga uppgifter och arbeta sig in i projektet år för år?
Gräns för sparande
Marcus Måtar (Ob) vill ha regler för maximala investeringar och maximalt sparande.
– Borde vi ha bestämmelser för hur stora investeringar vi kan göra utgående från den balansräkning vi har. Samma med sparande. Hur mycket ska vi panta på skattebetalarnas egna pengar. Vi ska ha en vettig kassanivå. Om vi har 60 miljoner i kassan blir det 2.000 per ålänning. Ska vi panta på det?
Camilla Gunell menade att det är viktigt att påpeka att det är lagtinget som bestämmer ramarna. Hon vill inte se en tvångströja i ramverket.
– Ramverket är ett verktyg för hållbarhet över tid. Ramverket är ingen tvångströja, snarare en bekväm mediumsized kostym att röra oss i.
Hon menade att man inte bara ska se på kostnaderna.
– Vi ska hela tiden systematisk arbeta med intäkterna, och se på hur vi kan få Åland att växa och skatteintäkterna att öka. Det är en viktig del av den ekonomiska diskussionen.
Simon Holmström (HI) höll med.
– Vi ska lägga minst lika mycket politisk energi intäktssidan. Åland får mer tillbaka om näringslivet går bra, sade han.
Lagförslaget skickades till finans- och näringsutskottet för behandling.