1912 stod redarhuset Carlsro på Föglö klart och redaren och affärsmannen Carl Helin kunde följa fartygen i farleden utanför Degerby från sitt kontor i huset.
På lördag slår paret Johanna Delfs och Ebbe Delfs upp portarna för Ålands första badhotell då man fått liv i huset som stått tomt en längre tid.
Familjen, där även treårige August ingår, tog över huset för mindre än ett år sedan. Ålandsfödda Johanna Delfs, tidigare Hansell, lämnade sitt arbete på Danske Bank i Köpenhamn medan Ebbe Delfs sa upp sig från sin tjänst som marknadsföringschef på Danmarks fotbollsförbund för att ge sina drömmar en chans.
– Vi ville göra något annat och en sak var att driva någon slags hotell – och det skulle vara på Åland, säger Johanna Delfs.
Att det skulle kunna bli ett badhotell fanns även i tankarna.
– Om vi hittade ett hus vid vattnet hade vi konceptet klart, säger Johanna Delfs med ett leende bara dagarna innan öppningen.
Paret Delfs hittade sitt drömhus för mindre än ett år sedan, blev ägare i december i fjol – och sju månader senare står man inför öppning av restaurang- och butiksdelen. Båda två var överens att satsa allt man hade på Carlsro.
– Vi sa att ”nu gör vi det här”, säger Johanna Delfs med ett skratt.
Mycket Danmark
Badhotellet har fått en klassisk stil där man bevarat mycket av originalinredningen och dessutom försökt återställa mycket annat för att få tankarna tillbaka till den gamla badhusepoken. Många ritningar finns kvar och bilder finns bevarade.
– Badhusepoken kommer från Danmark, noterar Johanna Delfs som studerat hur societeten från de danska storstäderna sökte sig mot havet på somrarna för att unna sig lyx.
På Carlsro finns det danska karameller, danska flaggor, danska drycker, smørrebrød – och naturligtvis restaurangporslin från Royal Copenhagen.
– Vi försöker ta det bästa från Åland och det bästa från Danmark, säger Ebbe Delfs, bördig från Jylland.
Som gäst kliver man in i butiksdelen där en gång i tiden Carl Helin startade en butik med varor som hans båtar kunde hämta hem från sina resor. Den utbyggda butiksdelen härrör troligen från sent 1920-tal och det mesta är fortsatt i original.
– All isolering var Ålandstidningar från 1929, säger Johanna Delfs och noterar att Lars Sonck står bakom arkitekturen på den något senare byggda handelsdelen och terrassen ovanför.
I butiken kommer det att ske försäljning av både åländska och danska produkter – i viss mån internationella varor som på Carl Helins tid.
– Men han hade nog ett bredare sortiment än vad vi kommer att ha, säger Johanna Delfs.
Orört redarkontor
Carl Helins gamla kontor stod orört då paret Delfs tog över huset.
– Till och med pappret var kvar i skrivmaskinen, noterar Johanna Delfs.
Mycket av ångfartygsredarens inredning finns kvar i rummet där nu baren huserar.
Restaurangen har i dessa coronatider plats för 35 gäster i två rum. Ett av rummen pryder även ett piano och ett porträtt av Carl Helins dotter Astrid Helin, operasångare i Helsingfors som bland annat uppfört ”Zigenarbaronen” på Svenska teatern.
– Vi kommer att hålla operettkonserter här, avslöjar Johanna Delfs.
Några överraskningar stötte man på under renoveringen då man fann en gammal bibel som troligen tillhört Carl Helin. Hans framtid var nämligen tidigt utstakad som präst men som bekant blev han någonting helt annat.
– Man kan tro att Bibeln kan ha varit någon slags gåva till honom, säger Johanna Delfs som just nu letar en glaskupa att ha den i för att besökarna ska kunna ta del av den förre ägarens historia.
Carlsro har även två uteterrasser, en på andra våningen och en på framsidan av huset. Sonck-terrassen har gått från ett verandatak till en kafé- och restaurangaltan.
– Men på den tiden var det bara herrarna som fick gå upp dit, säger Ebbe Delfs som fått berättat för sig av äldre grannar hur Carl Helin och hans affärskollegor stod i kostym, slips och rökte cigarr på verandataket.
Hotellet i påsk
Paret Delfs räknar med att badhotellet ska slå ut i full blom till påsken nästa år då man även öppnar hotelldelen i huset. Carlsro kommer att ha fem rum redo för gäster och en bäddkapacitet för femton gäster.
– Och där ska det bli ett badområde och brygga, säger Johanna Delfs och pekar ned mot vattnet bara ett stenkast bort.
Nu jobbar man som bäst med att återskapa trädgården i originalstil så gott det går. Av renoveringsarbetet har de skött det mesta på egen hand men även engagerat hantverkare – mestadels lokala hantverkare.
– Det finns duktigt folk på Föglö, noterar Johanna Delfs.
Paret Delfs har anställt fyra personer och helgen ser man som en enda lång öppningshelg där man även bjuder på ett jazzband dagarna till ära.
Paret har stött på många positiva reaktioner från både Föglöbor och övriga ålänningar.
– Många är nog nyfikna på hur det kommer att bli. Föglö har verkligen tagit emot oss. Och vi tror på det här konceptet, säger Johanna Delfs.
Många har även kommenterat likheterna med den nu pågående danska tv-serien ”Badhotellet”.
– Vi hade faktiskt inte sett den innan vi köpte det här, säger Ebbe Delfs men avslöjar att man sett serien i efterhand.
Thomas Jonsson