Förra veckan stängdes Prästö badstrand för allmänheten efter att ett klagomålsärende hade inkommit till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Klagomålet gällde en ökad mängd blålera i anslutning till badstranden.
– Vi gjorde en extra inspektion för att diskutera förslag på åtgärder. Verksamhetsutövaren hade flertalet åtgärder som förslag, säger Helena Boman, sektionchef på miljöenheten vid ÅMHM.
Åtgärderna av verksamhetsutövaren, det vill säga Landskapets fastighetsverk, innebär bland annat skyltar som visar var blåleran finns. I måndags öppnade stranden igen.
– I och med att det var ett befogat klagomålsärende kommer vi att öka antalet tillsyner för att se att verksamhetsutövaren upprätthåller de säkerhetshöjande åtgärderna, säger Helena Boman.
Säkerhetsrisk
Det är upp till verksamhetsutövaren, i det här fallet alltså fastighetsverket, att bedöma badstrandens säkerhet.
– De tyckte att delåtgärderna är tillräckligt säkra och har kommit med foton som visar åtgärderna. De uppger att de åker och tittar till stranden oftare i och med dessa problem, säger Helena Boman.
Vilka risker finns med blålera?
– Det är en säkerhetsfråga. Småbarn älskar att leka i lera och man sjunker lätt ner när man går i blålera. Har du ett barn som är dåligt på att simma kan det gå ganska fort och blir då en säkerhetsrisk.
Helena Boman uppger att stranden kommer ses över lite extra noggrant framöver.
– I detta fall är det extra viktigt att verksamhetsutövaren besöker badstranden ofta för att kontrollera om blåleran flyttar på sig i och med ändrade väderförhållanden. Verksamhetsutövaren har valt att märka ut med skyltar var leran finns och uppger själva att de uppdaterar dessa skyltar om leran flyttar på sig, säger hon.