En post-sovjetisk förvaltning.
Det tycker Barbro Sundback (S) att Åland har när 699 ärenden i landskapsförvaltningen är utan åtgärd eller beslut.
LAGTINGET Det var när lagtinget tog sig an landskapsrevisorernas berättelse som Barbro Sundback kom med kritiken. Också revisorerna är kritiska till att så många ärenden är öppna, 699 stycken den 31 mars 2010. Det är 170 fler jämfört med den 31 maj 2009.
- Vi kan inte ha en sådan post-sovjetisk förvaltning. Lantrådet bör med det snarast säga vad hon tänker göra, dundrade Sundback.
Åland fick en förvaltningslag 2008 som slår fast att alla som vänt sig till landskapet med ett ärende ska få ett svar inom tre månader.
Måste få svar
Också Folke Sjölund (Lib) påpekade att de sökande måste få något slags svar, om inte annat så en förklaring till varför ärendet dröjer.
Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) meddelade att förvaltningschef Arne Selander begär in en skriftlig förklaring av alla tjänstemän som inte klarat av att ge ett svar inom utsatt tid.
- 2005 var 1.634 ärenden öppna. Nu är de 699, förvaltningschefen har tummen på dem som har ärenden öppna, sa lantrådet.
Nästa bomb
Danne Sundman (Ob) var mycket kritisk på flera punkter. Han ser fram emot siffror om Alandica och tror att "hundratusentals euro" går dit i driftssubventioner.
Han befarar att nästa bomb som briserar är Ålands industrihus, "då ärendena kommer tillbaka från Bryssel".
- Det blir passligt att tvätta det byket ett valår.
Han undrade hur det står till med det politiska ledarskapet på kansliavdelningen när inget händer med utförsäljningen av de fastigheter landskapet inte behöver.
Vänner och bekanta
Barbro Sundback undrade varför LR så ofta beviljar dispens från behörighetskraven för tjänster. Dispens kan beviljas bara av särskilda skäl.
- Kompetenta sökande avvisas till förmån för någon som får dispens. Det är orimligt, man kan inte samla vänner och bekanta i förvaltningen, den behöver nya människor med kompetens, sa hon.
Roger Slotte (C) höll med.
- Det måste löna sig att utbilda sig.
Folke Sjölund anser att ms Gåsö, som fortsatt går i Lemlands skärgård, bör avyttras. Behovet av den är marginellt, anser han.
Kerstin Österman