Efter stadsstyrelsens mangling av årets budget står det klart att skolan och barnomsorgen är vinnarna i striden om investeringar.
STADSBUDGET Spartiderna märks i stadsstyrelsens budgetförslag och ekonomiplan för 2012 och 2013. Men inte över hela linjen. Mest förskonade tycks skolan och barnomsorgen bli.
Många småbarnsföräldrar kan andas ut. Om stadsfullmäktige godkänner förslaget blir det ingen höjning av maxtaxan på dagis.
Stadsdirektören hade föreslagit att staden skulle anpassa sig efter nivåerna i den kommande barnomsorgslagen och höja maxtaxan till 230 euro i månaden. Det understöddes enbart av Liberalerna i stadsstyrelsen. Därför behåller staden en maxtaxa på 200 euro. En höjning hade gett nya intäkter på 90.700 euro nästa år, pengar som nu uteblir.
En besparing på barnomsorgssidan görs genom att enskilda daghem inte får ersättning under sommaren.
Övernäs skola tidigareläggs
Projektet Övernäs skola sköts på framtiden i stadsdirektörens förslag. Stadsstyrelsen upprioriterar investeringen igen. Redan år 2012 ska projektet inledas med en första investering på två miljoner euro. Året därpå beräknas 5,8 miljoner euro till projektet. En mindre planerad renovering av skolan till ett värde av 100.000 euro år 2011 stryks. Den gamla byggnaden hoppas man kunna använda till andra verksamheter, Frisinnad Samverkan föreslår till exempel att Medis flyttar dit.
För att minska investeringskostnaderna för Övernäs skola överväger staden att erbjuda grannkommunerna Lemland och Jomala att delta i finansieringen.
Pengarna till ombyggnaden av köket i Strandnäs skola södra tidigareläggs också från år 2013 till 2012, en investering på 50.000 euro.
Satsar på skolmat
Skolmaten står högt i kurs om stadsstyrelsen får råda. Under nästa år ska staden ta fram en lista på tillsatsämnen som kan tillåtas i skolluncherna. Från år 2013 ska stadens kök sluta använda livsmedel med tillsatser som onödiga konserveringsmedel, ämnen som döljer dålig smak eller konstgjorda färgämnen.
En annan nyhet i förslaget är att stadens skolor ska erbjuda alla elever som har längre skoldagar än till kl 14 ett näringsrikt och mättande mellanmål.
Vad skolmatssatsningarna kostar nämns ingenstans i budgetförslaget.
En sista skolåtgärd är att eftermiddagsverksamheten förs över till skolnämndens ansvarsområde. Då ska både lokaler och personalresurser kunna samordnas bättre.
Tone Nordling