Det första man hör är en högljudd knall, och sedan fräser det till som när en nyårsraket antänder. En intensivt ljus flamma och en kaskad av mindre gnistor skjuter upp från paketet. Lukten är frän och kemisk, och vid ett tillfälle kastas en exploderande battericell iväg mot de runt femtio åskådarna och blir liggande, glödande på marken.
Detta är en brand i ett litium-jonbatteripack, och under onsdagens eftermiddag visade Alandica Shipping Academys gäster upp hur brandförloppet går till.
Demonstrationen var en del av ett större informationstillfälle riktat mot brandkårer, sjöfarten och försäkringsbolag, och handlar om hur man i framtiden ska hantera bränder i elbilar.
– Batteribränder är ett stort gissel, och under föredraget har vi pratat om hur batterier fungerar, varför de börjar brinna och hur man kan ingripa för att släcka den här typen av bränder. När ett litium-jonbatteri tar eld uppstår en termisk rusning, och i en elbil sitter batteripacken dessutom inkapslade så att när de väl tar eld är de väldigt besvärliga att släcka. Som tur är händer det väldigt sällan, men det är såklart en stor fråga för vår sjöfart, säger Kristoffer Joelsson, chef för Alandia Shipping Academy.
Celler tänder varandra
Han säger att det vid nästan varje utbildningstillfälle kommer frågor om hur man ska hantera en brand som uppstår i elfordon.
– Det finns olika system, från att dränka bilarna till att plocka isär dem, och står de i de öppna kan man låta dem brinna. Men det finns inga standardiserade system på plats i dag. Det har varit ett par sjöfartsolyckor som man kan spåra till elbilar, men som tur är inga som har hänt kring Åland. Så vitt jag vet har rederierna i dag olika typer av lösningar och möjligen någon specialutrustning, men jag vet att besättningarna tränar för olika scenarier och att man följer med i utvecklingen, säger Kristoffer Joelsson.
En metod är att bygga en ram eller inhägnad kring en brinnande bil, som låter besättningen vattendränka den. Även efter det kan den återantända, om battericellerna inte kylts ner tillräckligt.
En sådan ram står kring en utbrunnen bil på ASA Safety Centers gård.
– Då skulle man först lägga en brandfilt över bilen så att besättningen kommer åt att sätta upp ramen. Den här bilen har vi fått donerad, och vi använder den till den här typen av övningsscenarier, säger han.
Demonstrationen inleds med att ett batteripack placeras på marken och att en gasbrännare på full låga läggs emot det. Betryggande är att det tar en dryg minut innan batterierna fattar eld, men vi får även höra att batteriet inte är fulladdat, och därför inte är lika lättantändligt. Efter det tas gasbrännaren bort, och en cell antänder den nästa.
Skyddar spånskiva
Som en del av tillfället demonstreras även ett relativt nytt släckningsmedel med namnet AVD, en förkortning för aqueous vermiculite dispersion, en form av halvflytande vermikulit.
– AVD är ett helt miljöneutralt släckmedel som kan användas vid väldigt heta bränder, som metallbränder eller just litium-jonbränder. Det klarar upp till 1.000 grader innan det börjar sintra ihop, säger Melker Lang, som är distributör för AVD i Sverige. En brandsläckare fylld med den grågröna vätskan används för att släcka det andra batteripacket.
I följande test appliceras vermikuliten på en motorhuv och en spånskiva innan dessa utsätts för eld, och i båda fall tycks ämnet hjälpa till att hindra att materialet antänds.
– Vi vill se ifall strålningsvärmen kan få spånskivan med AVD att fatta eld, vilket jag inte tror att den kan göra. Tanken är att den första insatsen vid en elbilsbrand ska kunna lägga upp en barriär eller en brandcell runt omkring tills den stora släckningsinsatsen hinner dit. Kan man vinna ett par minuter i de här sammanhangen kan det betyda väldigt mycket, för börjar det sprida sig till andra bilar kommer branden att accelerera snabbare och snabbare, säger han.
Enligt honom finns det rederier i Kattegatt som börjat använda sig av AVD. Melker Lang tror att det är en del av lösningen, men inte hela lösningen.
– Elbildsbränder ombord på fartyg eller i tunnlar eller garage innebär ju problem för att det blir svårt att komma åt batteriet, och skadar man det kan det tända upp på nytt. Man får hitta metoder med brandfiltar och lösningar för att försöka dra ut fordonen, säger han.